Профілактика харчових отруєнь напередодні Великодніх свят


Повернутись

Цікаве на цю тему:

Незабаром свято Воскресіння Господнього, люди готуються для освячення пасхальних кошиків, в яких обов’язково будуть паски, яйця, ковбаси, сир та масло.

Крім того, в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до Великоднього столу. Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області рекомендують дотримуватись основних  правил.

     При закупівлі харчових продуктів:

- купуйте продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти)  в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчих ринках, оминайте місця стихійної торгівлі;

-  не купуйте продукти сумнівної якості;

- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряйте відповідність маркування, умови їх зберігання та терміни придатності;

- при купівлі фасованого харчового продукту також зверніть увагу на цілісність упаковки;

- не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються.

     При зберіганні харчових продуктів:

- дотримуйтеся умов зберігання харчових продуктів, які зазначені  на етикетці  (маркуванні), особливо це важливо для продуктів, які швидко псуються;

- належно зберігайте харчові продуктів у холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);

- забезпечуйте  відповідні температурні режими зберігання  для замороженої та охолодженої продукції (м’яса, риби тощо).

     Готуючи страви, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

- перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

- для приготування страв використовуйте лише питну воду гарантованої якості;

- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити;

- свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

- використовуйте окремий розробний інвентар для обробки сировини та готових до споживання харчових продуктів;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених термінів та умов зберігання.

         У випадку підозри на шлунково-кишкове захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість) – не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтеся за допомогою до лікаря!

 

Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

  Друк статті