Канів взяв участь у конференції зі сталого енергетичного розвитку


Повернутись

Протягом 19-20 червня ц.р. начальник управління економічного розвитку Олена Жорнова і головний спеціаліст відділу з питань ЖКГ, інфраструктури та енергоефенктивності (енергоменеджер) Дмитро Балан взяли учатсь у конференції на тему: «Угода  Мерів та енергоефективність будівель: вчора, сьогодні, завтра», що проходила  у місті Славутич Київської області.

Захід відбувся під егідою Асоціації «Енергоефективні міста України» разом із Славутицькою міською радою в рамках проведення Європейського тижня сталої енергії.

 До слова, Канів долучився до Європейської ініціативи «Угода мерів» в 2015 році та є членом Асоціації ЕМУ з 2016-го.

Наразі Європейська ініціатива набуває широкого розповсюдження в країнах Східного партнерства. Так, 19 червня ц.р., під час офіційного відкриття Європейського тижня сталої енергії в Україні в м.Славутич, до неї приєдналися 24 міста України.

У церемонії відкриття Тижня та підписання Угоди мерів взяли участь заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Томас Фреллесен, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган та інші.

Томас Фреллесен зазначив, що ЄС вважає своїм пріоритетом підтримку України на шляху підвищення енергоефективності, зокрема перетворення її з  однієї з найбільш енергоємних на сучасну європейську країну. Скорочення енергоспоживання є ключовим фактором енергетичної безпеки та економічного розвитку України. Це також надасть змогу громадянам оплачувати свої рахунки за енергію та не почуватись покинутими напризволяще.

- Розпочніть з установки лічильника у вашому будинку – це найперший і найдешевший крок до зменшення витрат на енергію. Якщо ви мешкаєте у багатоквартирному будинку, важливо створити ОСББ, що є головною передумовою отримання доступу до інструментів фінансування енергоефективних заходів. Ми надамо суттєву фінансову підтримку Фонду енергоефективності за умови прийняття Україною відповідного законодавства, - сказав пан Фрелессен і, зокрема, наголосив на важливій ролі українських міст у цьому контексті та схвально оцінив їхню діяльність у рамках Угоди мерів.  

За словами голови Київської ОДА О.Горгана, підвищення енергоефективності - це невідворотна і вкрай необхідна програма для заощадження бюджетних коштів.

- Підписання Угоди мерів 30-ма українськими містами стане гарною інвестицією в розвиток відновлювальних джерел енергії, - сказав Олександр Горган.

Слово взяв Президент Асоціації «Енергоефективні міста України», міський голова м.Долини Володимир Гаразд.

- Ситуація із кліматом та станом довкілля потребує негайних змін вже сьогодні. Ціни на енергоносії меншими не стануть. Міста отримали  у спадщину застарілу та неймовірно енергозатратну інфраструктуру. Проте з іншого боку, розширюються можливості вивчення досвіду міст із сусідніх країн ЄС.  Новітні технології, базовані на використанні відновлювальних джерел енергії, стають все доступнішими. І найголовніше: міста наділені сьогодні можливістю реального самоврядування, а отже, спираючись на власні бюджети, можуть будувати власні стратегії. Угода мерів дає можливість скерувати ці стратегії у русло сталого енергетичного розвитку. Асоціація «Енергоефективні міста України», як національна структура підтримки цієї Ініціативи, за підтримки проектів і програм Євросоюзу у цій царині, готова допомогти нашим містам стати по справжньому енергоефективними, - зазначив Володимир Гаразд.

  Друк статті