Загадки мови (з фондів українського радіо)


Повернутись

Радіопередача "Загадки мови" - це подорож у світ слова, тлумачення походження слів та виразів, багатство і краса літературної мови, виховання у підлітків мовної культури. Передача допомагає юним слухачам засвоїти нормативні слова, вислови, відтворює мовленеві ситуації, в яких можливі помилки, тлумачить значення слів, розповідає про походження крилатих висловів, приказок, прислів'їв.

Перелік випусків

22.03.13 Ведучі: Галась С. Українська і китайська мови – відмінність і подібність, складність перекладу. Про це розповідає знавець китайської мови, письменниця Ярослава Шекера.

29.03.13 Ведучі: Русакова А Мету переслідують чи мають? Займаються рибалкою чи рибальством? За яких обставин до людини звертаються на Ви? Коли на письмі пишуть займенник ви з великої, а коли з малої літери? Розповідь про слова, які використовують для позначення кольорів та їхніх відтінків – розповідає мовознавець Авраменко О.М.

05.04.13 Ведучі: Брянцева Х., Ступакова Н. Про унікальні лексеми козацької доби розповідає член Малої академії наук, учень 10 класу Білоцерківського економіко-правового ліцею Юрій Капустін.

12.04.13 Ведучі: Акуленко А. Як звертатися до знайомої чи незнайомої людини? Якою із форм звертання слід послуговуватися і за яких обставин? Підсумки радіоконкурсу. Учасниця програми: академік Національної Академії наук України, професор, доктор філологічних наук Світлана Яківна Єрмоленко.

19.04.13 Ведучі: Брянцева Х. Чи бувають визначення у мові не науковими, а художніми? Наскільки вони об’єктивні? Чи можна давати визначення тому, чого на світі не існує? Учасниця програми: письменнниця і перекладач Ярослава Шекера.

26.04.13 Ведучі: Русакова А. В яких випадках слід уживати прийменник по. Прізвища які приховують деякі таємниці. Поетичні сторінки Леоніда Кисельова. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

03.05.13 Ведучі: Брянцева Х. Назви риб у народній творчості. Чому в одному з переказів риба має чудернацьке ім’я – Андрій? Учасниця: аспірантка Інституту української мови НАНУ Юлія Марега.

10.05.13 Ведучі: Брянцева Х. Мовознавець Олександр Авраменко – про підготовку школярів до зовнішнього незалежного оцінювання.

17.05.13 Ведучі: Акуленко А. Чи викладають у вашій школі предмет, який називається поетика? Чого навчають на уроках поетики і що таке поезія, з чого вона починається? Учасник: поет, журналіст і редактор, а нині учитель інформатики і поетики Феневицького навчально-виховного об’єднання Іванківського району Київської області Іваненко Григорій.

24.05.13 Ведучі: Акуленко А. Про енергію українського слова. Учасник: вчитель української мови та літератури, методист Київського університету ім. Грінченка Надія Матвієнко.

31.05.13 Ведучі: Русакова А. Продовження розповіді про поетику. Учасник передачі: поет, журналіст, викладач поетики Іваненко Г.І.

07.06.13 Ведучі: Брянцева Х. Про типові помилки, яких припускаються у мові офіційного спілкування. Про мову творів Михайла Стельмаха. Учасник: мовознавець О. Авраменко.

14.06.13 Ведучі: Ступакова Н. Чим відрізняється усна форма літературної мови від писемної. Розповідає кандидат філологічних наук, старший науковий співробітник Інституту української мови НАНУ Бибик Світлана Павлівна.

21.06.13 Ведучі: Брянцева Х. Про зв’язок між мовою й психікою людини. Як правильно утворювати такі складні слова: як двоярусний чи двохярусний; триповерховий чи трьохповерховий. Яка з двох форм – зал чи зала – нормативна. Коли слід казати книга, а коли – книжка. До кого і за яких обставин слід звертатися на ти чи ви. Учасник програми: доцент Київського педагогічного університету ім. Б. Грінченка Олександр Авраменко.

28.06.13 Ведучі: Русакова А. Про сучасні проблеми української мови. Мовна норма з погляду поета і редактора. Вірші С. Цушка. Учасник програми: український письменник Сергій Цушко.

05.07.13 Ведучі: Брянцева Х. Розповідь про поліглотів (людей, які знають багато мов). Чим розрізняються слова: адрес і адреса, виключний і винятковий. Про фразеологізми, пов’язані з сімома чудесами світу. Учасник програми: мовознавець Олександр Авраменко.

12.07.13 Ведучі: Ступакова Н. Розповідь про мову прозових творів Бориса Грінченка, а також мовознавчі праці відомого письменника і автора першого словника української мови. Учасники програми – завідувач науково-дослідної лабораторії грінченкознавства Київського університету імені Бориса Грінченка Антоніна Іванівна Мовчун.

19.07.13 Ведучі: Брянцева Х. Про звук /ґ/ і літеру ґе; про те, як правильно вітатися: добрий день чи доброго дня; яка форма нормативна: компостувати талон чи компостирувати; про учнівський «антиетикет», а також про слова пан і пані.

26.07.13 Ведучі: Брянцева Х. Виховання поетичним словом. Гармонія віршованого слова. Учасниця програми – мовознавець Леся Мовчун.

02.08.13 Ведучі: Брянцева Х. Про походження слів: мавзолей, меценат, магнолія. Про мову тварин. Художні байки українського гумориста Павла Глазового. Учасниця програми: мовознавеця Леся Мовчун.

09.08.13 Ведучі: Ступакова Н. Про особливості спілкування між поколіннями. Як на відпочинку не порушувати мовних норм. Учасниця програми: науковий співробітник Інституту української мови Національної академії наук Олена Григорівна Руда.

16.08.13 Ведучі: Русакова Г. Стиль творів українських гумористів Остапа Вишні й Павла Глазового. Учасниця програми – методист Київського університету ім. Бориса Гринченка Надія Матвієнко.

23.08.13 Ведучі: Русакова А. Розмова про культуру мови і правильне вживання слів-паронімів. Літературна сторінка. Про народну пісню та красу поетичного народного слова. Учасник програми: поет і кобзар Степан Щербак.

30.08.13 Ведучі: Брянцева Х. Про фразеологізми : "лебедина пісня", "жовта преса" і "золота молодь". Як писати заяву. Як розрізняти за значенням слова відношення – відносини – стосунки і відкривати – відчиняти – розгортати.

06.09.13 Ведучі: Ступакова Н. Що таке мовний ландшафт? Який він і що на нього впливає? Як правильно вживати прикметники попереджувальний і запобіжний? Коментують мовознавці Леся Мовчун та Оксана Олійник.

13.09.13 Ведучі: Русакова А. Таємниці, які приховують старовинні настінні написи головного храму Київської Русі – Софії Київської; як утворюються деякі назви за національністю. Бере участь доцент Київського педагогічного університету ім. Б. Грінченка Олександр Авраменко.

20.09.13 Ведучі: Ступакова Н. Три уроки української мови: каліграфії, письменницької майстерності, моди. Розповідає мовознавець Леся Мовчун.

27.09.13 Ведучі: Русакова А. Мовний етикет зустрічі гостей. Коментар доцента Київського університету ім. Б.Грінченка Олександра Авраменка.

04.10.13 Ведучі: Русакова А. У чому таїна вчительського слова? Енергетика слова письменника. Чому слово всесильне? Учасниця програми – київський вчитель й методист Надія Матвієнко.

11.10.13 Ведучі: Русакова А. Що таке фольклор? Учасник програми – поет і науковець, доктор філологічних наук Дмитренко М.

18.10.13 Ведучі: Ступакова Н. Про числівники і різні способи лічби. Символи українського фольклору. Учасник програми – доктор філологічних наук Микола Дмитренко.

25.10.13 Ведучі: Русакова А. Про мовний етикет. Слово в поетичній оправі Василя Симоненка. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

01.11.13 Ведучі: Карпінська Ю. Про звукосемантику розповідає мовознавець Леся Мовчун.

08.11.13 Ведучі: Русакова А. Про найпоширеніші мовні помилки. Про життя слів, вік слова, його виникнення й входження до словника. Поетична сторінка «Зачарованої Десни» Олександра Довженка. Учасник програми – мовознавець Авраменко Олександр.

15.11.13 Ведучі: Карпінська Ю. Про особливості вживання відмінкових форм в українській мові.Чому Козу називають дерезою? Поетична сторінка розповість про поета Леоніда Талалая та його вірші. Учасниця програми – мовознавець Леся Мовчун.

22.11.13 Ведучі: Русакова А. Про числівники, та їхнє походження. Тавтологія може бути не лише мовною помилкою, а й стилістичним прийомом, тобто окрасою мови. Коли варто надавати перевагу питомим українським словам, а не іншомовним? Учасник програми – мовознавець Авраменко Олександр.

29.11.13 Ведучі: Карпінська Ю. Лексика поетичних творів українського письменника Анатолія Качана. Що читати школярам? Чи планується видання, яке б містило найкращі твори сучасних письменників? Учасник програми – відомий український письменник Анатолій Качан.

06.12.13 Ведучі: Русакова А. Звідки взялися такі знамениті «прізвища», як Баба-Яга, Дід Мороз, Кощій Безсмертний? Хто з них «панського» роду, а хто «селянського»? Хто з них молодший, а хто старіший? Учасник програми: досвідчений учитель української мови та літератури Надія Матвієнко.

20.12.13 Ведучі: Карпінська Ю. Продовження розмови з письменником Анатолієм Качаном. Як письменникові вдається спілкуватися з читачами однією з ними мовою? Про ігрові жанри поезії для дітей і підлітків.

27.12.13 Ведучі: Русакова Г. Про художнє слово. Мова художніх творів. Переклади творів. Учасник програми: доктор філологічних наук, професор Київського університету ім. Грінченка Кузьменко Іван.

07.02.14 Ведучі: Русакова А. Про знаки зодіаку, мовні кліше і фразеологізми. Як правильно називати час? Як правильно сказати: живу в Україні чи на Україні? Учасниця програми – мовознавець Олександр Авраменко.

14.02.14 Ведучі: Русакова А. Таємниця числівника сорок. Манера поведінки в розмові у жінок і чоловіків. Як правильно вживати прикладки – власні назви? Учасниця програми – мовознавець Леся Мовчун.

21.02.14 Ведучі: Русакова А. Числівники.

28.02.14 Ведучі: Карпінська Ю. Розповідь про перифрази (образні описові найменування географічних об’єктів). Цікаві факти про категорію числа, а також згадаємо кольорові слова. Учасниця програми – мовознавець Леся Мовчун.

07.03.14 Ведучі: Русакова А. Словникове багатство Кобзаря. Про Шевченкові рядки, що стали крилатими. Вірші, які покладені на музику в класичному й сучасному виконанні українських артистів. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

14.03.14 Ведучі: Карпінська Ю. Роль суфіксів у збагаченні словникового складу мови. Учасниця програми – мовознавець Леся Мовчун. 21.03.14 Ведучі: Карпінська Ю. Розповідь про пісенне слово. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

28.03.14 Ведучі: Карпінська Ю. Відомий самобутній поет, твори якого цікаві і для дітей, і для дорослих, розповість про свою нову книжку «Мовизна» і про те, що в ній написано між рядками. Учасник програми – мовознавець Леся Мовчун.

04.04.14 Ведучі: Русакова А. Розповідь про фразеологізми, якими найдотепніше можна передати думку. Як правильно називати горіх – грецьким чи волоським? Як грамотно казати: співпадати чи збігатися, співставляти чи зіставляти? Яке лексичне значення слова відтак? Про багатозначні слова. Учасник програми– мовознавець Олександр Авраменко.

11.04.14 Ведучі: Карпінська Ю. Про красномовство. Походження слова «дереза», знайоме нам з казок. Відмінювання іменника «віче». Коментує мовознавець Леся Мовчун.

18.04.14 Ведучі: Русакова А. Офіційно-діловий стиль у мові. Спілкування через мережу Інтернет. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

25.04.14 Ведучі: Карпінська Ю. Найвідоміші автопортрети Т.Шевченка. Учасники програми – поет і художник Адлер Королев і мовознавець Леся Мовчун.

02.05.14 Ведучі: Русакова А. Як розрізняти за значенням слова: "дільниця" й "ділянка", "кілька" й "пара", "збірник", "збірка" й "зібрання"? Оформлення автобіографії 3. Ліричні сторінки творчості Василя Думанського. Учасник програми – мовознавець О.Авраменко.

16.05.14 Ведучі: Русакова Г. Майстер-клас з поетичної творчості Сергія Цушка.

23.05.14 Ведучі: Карпінська Ю. Як розрізняти за значенням слова: ящик, скринька й шухляда; дрібний і мілкий? Про роль голосу й паузи в спілкуванні. Про мовний етикет у громадських місцях. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

30.05.14 Ведучі: Русакова Г. Про символіку одягу. Культура поетичної мови. Учасник програми – мовознавець Леся Мовчун.

06.06.14 Ведучі: Карпінська Ю. Про походження числівників сорок, тисяча й мільйон. Чим відрізняються слова площа й майдан; заступник і замісник? Яка з форм нормативна: зал чи зала? Як правильно сказати: пришити ґудзик чи пришита ґудзика? Сторінки поетичних творів Ліни Костенко. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

13.06.14 Ведучі: Русакова А. Якими лінгвістичними експериментами захоплювалися в давнину? Учасник програми – мовознавець Леся Мовчун.

20.06.14 Ведучі: Карпінська Ю. Про виникнення в нашій мові таких слів: пошта, газета, квитанція, тариф. Яким словам варто надавати перевагу – українським чи іншомовним? Поетична сторінка Михайла Коцюбинського. Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

27.06.14 Ведучі: Русакова А. Символічне значення сорочки в українській мові. Учасниця програми – мовознавець Леся Мовчун.

04.07.14 Ведучі: Карпінська Ю. Походження слів "халтура", "фіаско", "страус" і "лебідь". Розповідь про фразеологізми, до складу яких входять імена людей.

11.07.14 Ведучі: Русакова А. Чи є синонімами слова "небога" і "неборака"? Що таке експромт? Чому фразеологізми такі різні, звідки вони з’являються в мові? Про зоофразеологізми. Учасники програми – мовознавець Леся Мовчун та молода дослідниця Ганна Онуфрійчук.

18.07.14 Ведучі: Карпінська Ю. Про походження слів "полин" і "нагідки". Що таке мовне табу? Як краще сказати: "більше ста років" чи "понад сто років", "посадочний" чи "посадковий" талон? Про фразеологізми з числівником "сім". Учасник програми – мовознавець Олександр Авраменко.

25.07.14 Ведучі: Русакова А. Які функції виконує мова? У чому полягає естетична та ігрова її функції? Різновиди гри слів. Українські каламбури. Інтерв’ю із сучасною поетесою Валентиною Бондаренко.

01.08.14 Ведучі: Карпінська Ю. Ми з’ясуємо: що включають, а що вмикають, чого дотримуються, а чого притримуються, чим відрізняється ділянка від дільниці? Як правильно в українській мові наказувати комусь щось зробити? Як правильно назвати жінку, яка живе в Греції - грекиня чи гречанка? Цікаве про фразеологізми. Учасник програми - мовознавець Олександр Авраменко.

08.08.14 Ведучі: Карпінська Ю. Які уроки виконували переписувачі книжок у давнину? Як знайти українські відповідники до прислів'їв і приказок? Символіка днів тижня в мовній культурі українців. Учасник програми - мовознавець Леся Мовчун.

15.08.14 Ведучі: Авраменко О. Історія появи в українській мові слів: "пошта", "газета", "квитанція", "тариф".

22.08.14 Ведучі: Мовчун О. Що таке метонімія? Символіка днів тижня. У ногу з модою і з мовною нормою.

29.08.14 Ведучі: Авраменко О. Значення слова "відтак" і правила його вживання. Історія появи в українській мові слів: "пошта", "газета", "квитанція", "тариф". Про походження назв: "Буцефал", "Пегас", "Кентавр", "Горбоконик".

05.09.14 Ведучі Русакова А. Як кожен народ через мову бачить світ? Назви днів тижня у мовній картині світу українців. Коли виникає потреба ставити наголос на письмі? Учасниця програми - мовознавець Леся Мовчун.

  Друк статті