Музей Т.Г.Шевченка презентував виставку «Нев’януча слава. Шана Тарасу Шевченку»


Повернутись

4 серпня в музеї Шевченка на Тарасовій горі відбулася зустріч канівців з китайськими митцями в рамках проекту «Славетний Кобзар очима китайських митців». У виставковому залі з липня цього року проходить презентація творів китайських художників «Нев’януча слава. Шана Тарасу Шевченку».

Перші знайомства представників Китайської  Народної Республіки з шевченківськими пам’ятками на Україні відбулися в січні 1952 року, коли делегація з КНР відвідала музей Т.Г.Шевченка у Києві. Через два роки група китайських студентів Московського інституту сталі відвідавши також київський музей залишила запис: «В Китаї ми теж читали твори великого українського народного поета, революціонера демократа Т.Г.Шевченка. В Москві ми кілька разів бачили кінофільм «Тарас Шевченко». <…> Вірний син українського народу Т.Г.Шевченко вічно живе в серцях усіх українців, в серцях усіх миролюбивих народів світу». Біографія Шевченка і його вибрані поезії в Китаї вперше видав письменник і літературознавець Мао Дунь в журналі «Щомісячник новел» у жовтні 1921року.

Фин Дін, керівник делегації китайських філософів Інституту філософії Академії наук КНР, яка відвідала музеї Шевченка в Україні у березні 1957 року, також залишив свої враження про Кобзаря: «Життя, його великі ідеї і праці зворушують нас. Шевченко нам близький як поет і революціонер, і ми його знаємо давно як революціонера і мислителя. Вся його багата творчість все ж нами вивчена недостатньо глибоко. Наше завдання полягає в тому, щоб ще більше і глибше вивчити велику спадщину українського демократа».

Художники Китайської академії каліграфії і живопису здійснили подорож шевченківськими місцями у 2015-2016 роках. Вони відвідали Київ, Моринці, Шевченкове і Канів. Очолив делегацію віце-президент академії – Алан Юй. Результат творчої мандрівки – це 11 робіт каліграфії та 18 картин олією, які й були представлені в Шевченківському національному заповіднику.

У заході також взяли участь представники виконавчого комітету міської ради: Наталія Матінова, заступник міського голови, Валентина Яворська, директор Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді і Костянтин Андрієнко, провідний спеціаліст відділу культури. У своєму виступі Н.Матінова підкреслила, що для місцевої громади це дійсно знакова подія, коли так «зблизька» можна відчути нашого Шевченка представленого в символах китайського образотворчого мистецтва.

фото1.  Н.Матінова і Алан Юй, віце-президент Китайської академії каліграфії і живопису (праворуч).

Учасники заходу вшанували Кобзаря покладанням квітів на його могилу та ознайомилися з новою експозицією музею.

фото2. Зліва на право: Мар’ян Піняк (генеральний директор ШНЗ), Тетяна Матлах (науковий працівник ШНЗ), Юлія Шиленко (завідувач фондів Національного музею Т.Г.Шевченка у Києві), Алан Юй (віце-президент Китайської академії каліграфії і живопису, керівник делегації).

фото3. Текст: «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим. Іван Франко».

фото4. Гу Хун Хай, «Вічний монумент», 2016.

  Друк статті