На 205-у річницю від дня народження Кобзаря до Канева завітав Президент України


Повернутись

Протягом 9-10 березня ц.р. в Каневі проходили урочисті заходи з нагоди вшанування пам’яті українського письменника, художника, Пророка Тараса Шевченка.

Петро Порошенко вручив на Тарасовій горі Шевченківські премії

У суботу, 9 березня ц.р., з нагоди 205-ї річниці від дня народження Т.Шевченка Тарасову гору в Каневі відвідав Президент України Петро Порошенко.

Разом із дружиною Мариною Глава держави поклав квіти до могили Кобзаря. Також у заходах взяли участь міністр культури Євген Нищук, голова Черкаської ОДА  Олександр Вельбівець, Канівський міський голова Ігор Ренькас, а також представники  української культури та мистецтва, зокрема, актриси театру і кіно Ада Роговцева, Ірма Вітовська, Наталія Сумська та інші.

Принагідно, перебуваючи на Тарасовій горі, Президент вручив видатним українським діячам культури та мистецтва Національні премії України імені Тараса Шевченка.

- Цього року Національну премію отримують митці, які зробили великий внесок в українське національне відродження, здобули не одну блискучу перемогу на культурному фронті. Так, саме на фронті, бо тепер мова, культура, мистецтво, освіта, інформація для нас також поле боротьби за єдність, за цінності і смисли нашого життя, за щасливе майбутнє України,  – сказав Петро Порошенко.

Відтак, цьогорічними лауреатами Шевченківської премії стали: режисер Роман Бондарчук - за повнометражний ігровий фільм «Вулкан»; публіцист Богдан Горинь - за есе-колаж «Святослав Гординський на тлі доби» у двох книгах; режисер-постановник Ростислав  Держипільський - за вистави «Енеїда» І.Котляревського, «Вона – Земля» В.Стефаника, «НАМLЕТ» В.Шекспіра, «Оскар і Рожева Пані» Е.-Е.Шмітта Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка;  письменниця Оксана Забужко - за книгу «І знов я влізаю в танк…»; художник Василь Чебаник - за проект «Графіка української мови»; художній керівник – головний диригент Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо Володимир Шейко - за аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013 – 2018 років.

У міському будинку культури цього дня відбувся святковий концерт за участі Черкаського державного академічного заслуженого українського народного хору.

Спільною молитвою вшанували пам'ять Тараса Шевченка

У неділю, 10 березня ц.р., канівці вшанували пам'ять Тараса Шевченка в ході відзначення роковин від дня його смерті.

Літію за померлим Пророком провів отець Сергій.

- Шевченко нерозривно у своїй творчості пов'язаний з Богом. До нього він апелює чи не в кожному своєму вірші і навіть написав переспіви десяти біблійних псалмів («Давидові псалми» - авт.), - сказав у отчому слові отець Сергій та закликав спільно помолитися за Тараса Шевченка насамперед не як за письменника, а за просту людину.

Також бажаючі мали змогу оглянути виставкові зали музею Тараса Шевченка.

  Друк статті