Козацькі забави, битва фарбами «холі» та купальські традиції – канівці відгуляли Івана Купала


Повернутись

У ніч з 6-го на 7-е липня ц.р. у Каневі відбулося святкування найулюбленішого свята містян – Івана Купала.

Традиційно народні гуляння проходили на березі Дніпра. Розпочалося святкове дійство Всеукраїнським козацьким фестивалем «Підкова», який у Каневі відбувся вперше.

Головний спеціаліст відділу культури Костянтин Андрієнко поінформував громадськість, що саме наше місто свого часу вважалося столицею козацтва. Невипадково тут спочивають такі отамани та гетьмани як Самійло Кішка, Яків Шах, Іван Підкова... Саме тут, у Каневі, було сформовано й першу Козацьку Січ.  

Чи залишилися ще в Каневі справжні козаки приїхали перевіряти представники козацтва із самої Запорізької Січі. Вони продемонстрували глядачам зброю тих часів, зокрема, спис, лук, батіг, довбню, і, звісно, козацьку шаблю. Також канівці мали змогу побачити, як стріляє козацька гармата та кулемет. А для найсміливіших запорожці влаштовували показові виступи, майстер-класи та тренувальні двобої. Канівські хлопці не посоромили славетних предків, а стійко витримали випробування. Ба, більше, з конкурсів видно, що й козачки в нашому місті нівроку. Стріляють дівчата в Каневі також влучно.

Продовжилося святкування традиційними народними обрядами Івана Купала – з піснями, танцями та ворожіннями на кохання. Дівчата плели вінки та пускали їх на воду, діти ліпили з піску скульптури. Другий рік поспіль у Каневі на Івана Купала молодь влаштувала справжню «битву» різнокольоровими фарбами «холі».

Насамкінець запалили купальське вогнище. Найсміливіші стрибали через багаття, адже за повір’ями, воно має у цю ніч магічну силу зцілення. Супроводжувалося все виступами артистів та колективів міста. Свято тривало до ночі.

Фото: Олександр Вавілкін

  Друк статті