Вклонитися Кобзарю: на річницю перепоховання Тараса Шевченка до Канева з’їхалися сотні гостей


Повернутись

Сотні українців та гостей країни приїхали у понеділок, 22 травня ц.р., до Канева, аби віддати данину шани Українському Пророкові – Тарасові Шевченку з нагоди 156-ї річниці від дня перепоховання його праху на Чернечій горі.

Традиційно урочиста хода на чолі із Віце-прем’єр-міністром України В’ячеславом Кириленком та народними депутатами Сергієм Рудиком і Владиславом Голубом, керівниками області та міста рушила від Успенського собору до Тарасової гори.

- 156 років тому прах Великого Українця було повернуто з Санкт-Петербурга до України і ця подія стала визначальною для нашого народу, оскільки десятки поколінь українських патріотів отримували наснагу тут на цьому місці, біля цієї могили нашого Генія і Пророка, - зауважив В’ячеслав Кириленко, відкриваючи урочистий мітинг. - Шевченко для нас є і наставником, і оберегом. Тому кожен українець має побувати у Каневі. І завдання влади, як центральної, так і місцевої, популяризувати спадщину Шевченка, бо вона є актуальною зараз як ніколи.

За словами голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, Україна свого часу пробудилася саме в Шевченкові. Сьогодні ж він повинен пробудитися в кожному з нас.

- У роки Української революції 1917–1920 років, століття якої ми відзначаємо зараз, саме заповіт Кобзаря підняв тоді національно-визвольну хвилю, - сказав глава області. - Ми отримали урок про надважливість єдності. Зараз це якнайкраще розуміють наші бійці, які борються за Україну на Сході. Саме Тарасове слово на їхніх прапорах, у бліндажах, у листах, які бійцям пишуть дітлахи з усієї України. Його слово в їхніх серцях. Як і щоразу, коли Україна в небезпеці, ми повинні пам’ятати пророчі вірші Великого Кобзаря! І маємо вірити, що «… на оновленій землі врага не буде, супостата…».

  Друк статті