За сприяння депутата міськради Чиж В. М. продовжується співпраця між дошкільними закладами Канева і Члухова


Повернутись

 

В контексті інтеграції нашої держави до європейської спільноти дошкільна освіта України сьогодні переживає черговий виток реформаційних змін. Тому нам так цікаво ознайомитися з теоретичними підходами та практичним досвідом дошкільної освіти інших країн, зокрема Польщі.

Канів має міста-побратим  Члухів, що стало чудовою можливістю для представників дошкільних закладів нашого міста щодо ознайомлення з розвитком дошкільної освіти з сусідньої країни.

За сприяння депутата міської ради, керівника громадської організації «Канівські соціальні ініціативи» Валентини Чиж  нам вдалося організувати візит делегації працівників дитячих садочків Канева до міста Члухів.

Дякуючи міській владі  ця делегація відвідала Польщу, отримала враження про життя в Європі, змогла порівняти, побачити особливості і переваги дошкільних установ наших країн.

У Члухові нас гостинно зустрів бурмістр міста пан Ришард Шибайло  та його помічниця пані Марія. Для нас господарі влаштували декілька незабутніх зустрічей з польськими колегами, а також організували  відвідування  державного та приватних заклади дошкільної освіти. Нас гостинно запрошували на заходи, присвячені різдвяним святам. Вихованці садочків демонстрували шефам та спонсорам музично-різдвяну казку, а нам подарували новорічні поробки, зроблені власноруч.

Кожен день перебування в Польщі був сповнений яскравими враженнями та подіями. Ми відвідали Члухівський спортивний ліцей імені польських олімпійців. Цікавою і змістовною була зустріч з директором пані Малгожатою  Гостомчик, яка провела нам екскурсію ліцеєм. Хочеться відзначити новітню спортивну базу цього закладу: спортивні майданчики, декілька спортзалів, басейн, льодовий каток. В цьому ліцеї навчаються  і діти з України.

А ще для нас були організовані екскурсії містом, а саме в історичний музей-замок Члухів 14 століття. Продовженням культурної програми стали екскурсії  до найчарівніших міст Польщі –  Гданськ та Сопот, які вразили нас давньою архітектурою та святковим оформленням вулиць міст.

Підсумком нашого перебування в місті-побратимі стало підписання угоди про співпрацю між садочками міст Члухова та Канева.

Сповнені нових ідей і яскравих вражень, керівники закладів дошкільної освіти домовились продовжувати співпрацю  задля благополуччя й щастя майбутнього покоління.

Саме такі незабутні, історично і педагогічно значущі зустрічі дають сили і наснаги для подальшої плідної освітньої діяльності, стимулюють до творчих пошуків та запровадження інновацій в дошкільній освіті.

Висловлюємо щиру вдячність міській владі на чолі з  Ігорем Ренькасом, голові громадської організації «Канівські соціальні ініціативи» Валентині Чиж, начальнику відділу освіти Надії Голді, бурмістру міста Члухів пану Ришарду та його помічниці пані Марії, а також керівникам навчальних закладів міста Члухів за організацію цієї поїздки, за гостинність наших колег з Європи.

Хочеться сказати, що кожна зустріч переконує нас у важливості співпраці і дарує наснагу. Ми, педагоги різних країн, єдині в своєму прагненні виховувати малечу в злагоді, любові та мирі.

*  *  *  *

 

  Друк статті