«Право на шлюб» Згідно з Конвенцією про захист прав людини


Повернутись

Конве́нція про за́хист прав люди́ни і основополо́жних свобо́д (скорочено — Європе́йська Конве́нція з прав люди́ни (ЄКПЛ)) прийнята відповідно до Загальної декларації прав людини з метою додержання  країнами-підписантами (учасниками Ради Європи) та забезпечення на своїй території прав та основоположних свобод людини. Конвенція була відкрита для підписання 4 листопада 1950 року, набула чинності 3 вересня 1953. Вона запровадила судовий механізм захисту визнаних міжнародним правом загальних стандартів політичних, економічних, соціальних і культурних прав та свобод людини в країнах-членах Ради Європи.

Шлюб - це індивідуальна та соціальна цінність. Саме зі шлюбом суспільство пов'язує виконання репродуктивної функції: народження та виховання дітей. У шлюбі закладено потужний енергетичний заряд, якого плин часу не зміг і не зможе нейтралізувати.

Загальна декларація прав людини у частині 1 ст. 16 проголосила право чоловіка і жінки, які досягли повноліття, одружуватися і засновувати сім'ю.

Відповідно до статті 23 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, "за чоловіками та жінками, які досягли шлюбного віку, визнається право на одруження і право засновувати сім'ю".

Право на шлюб чоловіка і жінки, які досягли шлюбного віку, закріплено і в ст. 12 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує в особи право на шлюб. Однак це право особливе, воно може бути реалізоване лише при одночасному волевиявленні двох осіб - жінки та чоловіка. Тобто йдеться фактично про шлюбну правоздатність.

Шлюбна правоздатність належить в Україні кожному, хто розуміє значення своїх дій і досяг шлюбного віку, незалежно від різноманітних ознак, відповідно до принципу рівності, закріпленому у ст. 24 Конституції України ш.

Відбування міри покарання у виді позбавлення волі не є перешкодою до реєстрації шлюбу із засудженим.

Відповідно до п. 24. Правил реєстрації актів цивільного стану, реєстрація шлюбу з особами, щодо яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, здійснюється відділом реєстрації актів цивільного стану в слідчих ізоляторах лише з письмового дозволу слідчого, органу дізнання або суду, у провадженні яких знаходиться справа, у тому самому порядку і за тими самими правилами, які встановлені для реєстрації шлюбу в установах виконання покарань.

Головний спеціаліст Канівського міського відділу ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області                                                                                 Н.В.Медведєва

  Друк статті