У Каневі пройшли заходи з нагоди 100-річчя Української революції


Повернутись

7 квітня в музеї «Літературна Канівщина» (Шевченківський національний заповідник) відбулося відкриття виставки «Століття нескорених: 1917-2017», присвяченої 100-річчю Української революції 1917-1921 років. На виставці представлені матеріали, які висвітлюють революційні події на Україні пов’язані з історією Канева в різні періоди становлення української державності.

Про значення та історією створення виставки розповіли: генеральний директор ШНЗ Мар’ян Піняк, перший заступник генерального директора ШНЗ Ігор Ліховий, заступник генерального директора ШНЗ з наукової роботи Світлана Брижицька. Основні етапи національно-визвольного руху в Україні і на Канівщині висвітлили у своїх виступах: вчений секретар ШНЗ Ольга Білокінь, завідувачі відділами ШНЗ Ірина Юрженко та Ольга Ісаєва (організатори виставки), науковий працівник ШНЗ, дослідник руху «шістдесятників» Людмила Чорна. Про свою участь в суспільно-політичному житті Канева розповіли представники творчої інтелігенції, учасники Помаранчевої революції та Революції гідності Віра Носенко, Оленксандр Скорина, Олександр Корнєєв, Юрій Гамалій, організаторка і активістка волонтерського руху в Каневі Людмила Мальон та учасник АТО на сході України Микола Порожній. Провідний спеціаліст відділу культури виконавчого комітету Канівської міської ради Костянтин Андрієнко розкрив краєзнавчий аспект історії колишньої бібліотеки-музею ім. А.П.Гайдара перейменованого в музей «Літературна Канівщина» в контексті національно-патріотичного виховання молоді. На заході були присутні учителі, школярі міських шкіл та громадськість міста.    

З нагоди 138-ї річниці від дня народження Президента Української Народної Республіки в екзилі Андрія Лівицького (1879-1954), який народився в с. Ліпляве і працював адвокатом у Каневі в 1910-1912 роках у міській бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка за ініціативою міської організації ВО «Свобода» 8 квітня відбувся «круглий стіл» на тему ролі національно-патріотичного виховання молоді на зразках діяльності видатних земляків – діячів Української революції 1917-1921 років, виставка літератури та зустріч з краєзнавцями дослідниками біографії А.Лівицького Володимиром Іщенком та Костянтином Андрієнком. Ведучій заходу – депутат міської ради, член ВО «Свобода» Юрій Гамалій. Заступник міського голови Наталія Матінова у своєму виступі підкреслила, що дана форма спілкування має за мету об’єднувати громаду та підвищувати рівень національної самосвідомості особливо у підростаючого покоління. Своє бачення щодо нагальних питань соціально-політичного і культурного життя міста висловили Віра Носенко, Олександр Скорина та Яків Прогнімак.     

Також учасники «круглого столу» ознайомилися з публікаціями збірника Восьмих липівських читань присвячених діяльності «Братерства Тарасівців», патріотичної організації заснованої у 1891 році на Тарасовій горі, які проходили 22 квітня у Києві та 10 червня минулого року в музеї Шевченка у Каневі.

 Відділ культури виконкому Канівської міськради
  Друк статті