У Каневі відзначили День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС


Повернутись

Щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У Каневі з нагоди цього дня також відбулися урочисті заходи.

Зранку в Успенському Соборі відбувся молебень за  здоров’я живих  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та панахида за загиблими та померлими. Потому ліквідатори, чорнобильці Канева, представники структурних підрозділів виконавчого комітету та жителі міста поклали квіти до пам’ятного знаку Героям Чорнобилю.

Продовжилися урочистості в залі засідань будинку рад, де відбувся мітинг-реквієм. Люди зібралися, щоб в черговий раз подякувати ліквідаторам за їхній подвиг та хвилиною мовчання вшанувати пам'ять тих, хто загинув, рятуючи нас від страшної катастрофи. Чорнобильська біда торкнулася тисячі сімей.

- Минуло вже понад 30 років відтоді, як фактично у центрі Європи «мирний» атом в одну мить спричинив страшну техногенну катастрофу, - сказав у вітальному слові Канівський міський голова Ігор Ренькас. - Цей день – можливість ще раз нагадати суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, людей що віддали свої життя та здоров'я заради спасіння нашої землі від страшної техногенної аварії. Адже сьогодні, через десятки років після аварії, значна кількість родин ліквідаторів – канівчан не вирішили до кінця свої житлові проблеми, продовжує відчувати нестачу ефективного лікування, пенсії інвалідів-чорнобильців не дають можливості підтримувати належний рівень життя. Наше спільне завдання - системно впливати на роботу законотворців, щоби питання «чорнобильців» постійно перебували на повістці денній сесій Верховної Ради і щоб для їх розгляду знаходився час, а кошти на підтримку профільних програм виділялись не по залишковому принципу.

Також вітали чорнобильців та дякували за їхній вклад в збереження країни представники Канівського району Тетяна Жівотова і Микола Зоць, представник Канівського об’єднаного міського військового комісаріату Роман Кучеренко, голова Канівської міськрайонної громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Олександр Демиденко.

- Від дня, коли сталася ця страшна катастрофа минув 31 рік – це дата, яка заслуговує на увагу. І увесь цей час ми її відчуваємо від місцевої влади, від району, а от від держави, на жаль, ні. Але ми продовжуватимемо боротися за свої права та пільги, які передбачені законом, - сказав О.Демиденко.

Також ліквідаторів та працівникам відділів і управлінь, які опікуються питаннями чорнобильців, було відзначено грамотами й нагородами. А працівники культури подарували присутнім свої пісенні дарунки.

  Друк статті