У Каневі презентували фільм «Чорний козак», який йшов до глядача 10 років


Повернутись

У четвер, 21 лютого ц.р., до Дня рідної мови канівці мали змогу переглянути унікальний фільм українського виробництва «Чорний козак».

Презентували стрічку режисер Владислав Чабанюк та директор Микола Кулик.

- Ми не є професійними кіношниками, але захоплюємося кіноіндустрією дуже давно, зняли десятки короткометражних фільмів… Відтак, знайомі з багатьма професіоналами і змогли залучити їх до проекту створення повнометражного українського фільму. Ба, більше, вони пішли на це цілком безкоштовно, - говорять творці стрічки, яку позиціонують як «перший народний фільм», оскільки він зроблений лише за гроші людей: учасників проекту та меценатів, без копійки державних коштів.

- На початку зйомок у нас було всього 10 тисяч гривень (загальний кошторис фільму складає 2 млн. 35 тис.грн.). Всі працювали на волонтерських засадах, тому і над стрічкою довелося працювати 10 років. Перший день зйомок був 25 жовтня 2008 року, а прем’єра фільму відбулась у Києві рівно через 10 років - 25 жовтня 2018 року, - повідомив В.Чабанюк.

Знімався «Чорний козак» майже по всій Україні та в основному на Черкащині – у селі Легедзине Тальнівського району. Серед тих, хто з’являється в кадрі, багато місцевих. Також у стрічці можна впізнати письменників братів Капранових, Сашка Лірника, казка «Про вдову Ганну Шулячку, Чорного Козака й страшне закляття» якого, власне, й лягла в основу фільму «Чорний козак». А от професійних акторів немає, окрім  виконавиці головної ролі Марина Юрчак.

За словами режисера В.Чабанюка, «Чорний козак» – це містична, героїчна, романтична історія. Творчій групі вдалося передати епоху козацтва без надмірної «шароварщини», як цим наразі грішать. Також мова героїв фільму є живою, справжньою українською без надмірної кристалізованості та театральності.

Показ фільму – безкоштовний. Разом з тим в рамках заходу проходила благодійна акція збору коштів на придбання протезу бійцю АТО Дмитру Краслянському, що входив до складу творчої групи «Чорного козака».

- Загалом усі кошти, отримані від прокату, були перераховані фондам, які займаються реабілітацією поранених, зокрема, фонду Девіда Лінча (США), який опікується психологічною реабілітацією військових, - пояснив режисер.

  Друк статті