Як впровадити норвезький досвід з децентралізації в Україні - обговорювали представники виконавчого комітету Канівської міської ради на конференції у Києві


Повернутись

3-4 квітня Асоціація міст України проводила початкову конференцію робочих груп з підвищення ефективності діяльності в сферах економіки та фінансів. Захід відбувався в рамках проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення  на місцевому рівні в Україні», що  реалізує Норвезька асоціація місцевих і регіональних влад та Норвезький інститут міських і регіональних досліджень за фінансової підтримки МЗС Норвегії. Відкрили захід Виконавчий директор Асоціації міст України  Мирослав Пітцик та Посол Норвегії в Україні Уле Т. Хорпестад.

Модерувала перше пленарне засідання  директор Центру розвитку та впровадження проектів АМУ Олена Томнюк. Менеджер проекту в Норвезькій асоціації місцевих і регіональних влад  Крістіан Ларсен розповів про досвід Норвегії зі створення груп з підвищення ефективності. Він зазначив, що з 2002 року Норвезька асоціація місцевих і регіональних влад створила можливості для участі в роботі груп з підвищення ефективності для всіх місцевих влад в Норвегії, і з того часу участь у роботі груп взяли представники 350 муніципалітетів. За його словами, цілі робочих груп - допомагати муніципалітетам виправдовувати очікування громадян, надаючи їм послуги високої якості, навчати використовувати ресурси розумно шляхом ефективного управління фінансами.

 Координатор проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення  на місцевому рівні в Україні»  Наталія Бескупська  розповіла, що в проекті протягом 2017 року працюватиме шість тематичних робочих груп за напрямками: місцеві фінанси, місцевий економічний розвиток та взаємодія з громадкістю. А також, ознайомила учасників з методологією, основними завданнями та планом роботи груп протягом річного циклу.

Менеджер проекту в Норвезькому інституті міських і регіональних досліджень Одне Осланд  розповів про діяльність Норвезького інституту урбаністичних та регіональних досліджень та Коледжу прикладних наук при Університеті Акерсхуса. 

Наприкінці першого дня роботи конференції після засідання робочих груп представники виконавчого комітету Канівської міської ради Святелик В.І., Проняєва О.Л. та Рожкова І.В. підписали Меморандум про готовність долучитися до роботи в групі підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування. 

На початковому засіданні було презентовано методологію роботи робочої групи та обговорено перелік показників, за якими збиратиметься інформація для аналізу та будуть опрацьовані анкети для проведення опитування з метою підготовки, проведення оцінки стану місцевого самоврядування у місті та у країні щодо їх оцінки підзвітності, прозорості, ефективності місцевого самоврядування, що стане основою для планування розвитку міста.

Інформує Центр надання адміністративних послуг

  Друк статті