Низькі соціальні виплати - наслідок заробітної плати у «конвертах»


Повернутись

У нинішніх кризових умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у “конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів з недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

Досвід показує, що значна частина громадян, не знаючи чинного законодавства про працю та пенсійне забезпечення, вважає, що запис в трудовій книжці дасть можливість отримати пенсію за весь період трудової діяльності. Однак, Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України (а з 01.01.2011 року – єдиний соціальний внесок відповідно до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”), то такий місяць повністю зараховується до страхового стажу і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії.

Багато працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (мінімальну) та неофіційну (значно вищу від мінімальної) зарплату. Іноді вони просто не знають, що їхня офіційна зарплата значно відрізняється від тієї, яку вони фактично одержують. Ця різниця проявляється згодом, коли працівнику потрібна буде довідка про доходи для оформлення кредиту, субсидії, соціальної допомоги, пенсії тощо.

Працівник, який отримує зарплатню в “конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Тому звертаємось до роботодавців, які надають перевагу виплаті заробітної плати “в конвертах”, з проханням проявити свою громадянську позицію, легалізувати реальну заробітну плату працівників і не прирікати їх на низькі соціальні виплати. Тим більше, що у разі виявлення контролюючими органами порушень законодавства про працю, значних штрафних санкцій не уникнути.

 Головний спеціаліст відділу адміністрування,
супроводження інформаційних систем, електронних
реєстрів та захисту інформації  М. М. Смакограй
  Друк статті