Захист меншин ромської національності на території України


Повернутись

Найактуальнішою проблемою сьогодення є захист національних меншин. До національних меншин належать групи громадян України, які не є українцями за національністю,  виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою.

Ромська національна меншина є найбільш соціально вразливою національною меншиною в Європі. На відміну від більшості національних меншин роми не мають власної державності.  Відсутність у ромів постійного місця проживання зумовлена відсутністю документів, що посвідчують особу, оскільки це унеможливлює офіційне оформлення документів. В такому випадку процедура оформлення паспорта ускладнюється. А в разі відсутності свідоцтва про народження процедура такого оформлення стає ще складнішою, затягується на декілька, а то й на десятки  років.

Відсутність документа, що посвідчує особу, перешкоджає будь-якій людині в реалізації майже всіх соціально-економічних прав (на працю, освіту ,на медичне обслуговування, на соціальну допомогу і пенсію). Відсутність у дитини свідоцтва про народження позбавляє її права на отримання освіти, а це виключає її подальшу соціалізацію та інтеграцію і не дає можливості отримати вищу освіту та знайти роботу. Саме освіта є головною ланкою в інтергації ромів.

Жінки ромської національності що не мають документів, які посвідчують особу, народжують дітей, які у свою чергу, залишаються без документів, бо неможливо видати свідоцтво про народження за відсутності паспорта у матері дитини.

Права національних меншин закріплені в Конституції України, та інших актах національного законодавства, які ґрунтуються на міжнародно-правових документах і стандартах. Громадяни України всіх національностей зобов’язані дотримуватись Конституції та законів України, оберігати її державний суверенітет і територіальну цілісність, поважати мови, культури, традиції, звичаї, релігійну самобутність українського народу та всіх національних меншин.

Для забезпечення рівних можливостей участі ромського народу у суспільному житті держави Указом Президента України від 08 квітня 2013 року № 201/2013 схвалено «Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року». Метою Стратегії є визначення засад захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини шляхом забезпечення рівних прав і можливостей для її участі в соціально-економічному та культурному житті держави, а також активізації співпраці з громадськими об’єднаннями ромів.

Разом з тим, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2013 року № 701-р затверджено План заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Громадяни, які належать до національних меншин, вільні у виборі обсягу і форм здійснення прав, що надаються їм чинним законодавством, і реалізують їх особисто, а також через відповідні державні органи та створювані громадські об’єднання.

Інформує
головний спеціаліст Канівського
міськрайонного відділу ДРАЦС Головного
територіального управління юстиції
  Друк статті