Зниження електричних навантажень, в тому числі з застосуванням тарифів диференційованими за періодами часу


Повернутись

Діяльність Інспекції Держенергонагляду в Черкаській області направлена в тому числі і на те, аби надати споживачам електричної енергії інформацію, як вони своїми діями можуть допомогти сталому функціонуванню об’єднаної енергетичної системи України.

Важливим чинником вирівнювання добового графіка електричних навантажень у період нічного провалу є гідроакумулюючі станції.

Публічне акціонерне товариство «Укргідроенерго», основна гідрогенеруюча компанія України, планує побудувати гідроакумулюючу електростанцію у Канівському районі, про що в липні 2015 р. зроблене офіційне оголошення стосовно будівництва Канівської ГАЕС, з добовим регулюванням графіку, тобто при надлишку електроенергії в мережі вода закачується з Канівського водосховища у верхню водойму, а при пікових навантаженнях (вранці і ввечері) вода з верхньої водойми подається на гідроагрегати для вироблення електроенергії.

Канівська ГАЕС буде обладнана чотирма зворотними гідроагрегатами потужністю 250 МВт кожний. Спорудження ГАЕС має завершитися у 2022 році, запуск першого агрегату планується на 2019 рік.

Також один з ефективних засобів вирівнювання добового графіка електричних навантажень є так звані тарифи, диференційовані за періодами часу.

Щоб перейти на дифтарифи необхідно звернутись до місцевого району електричних мереж (РЕМ) із відповідною заявою. Вам буде роз’яснено, що встановлення багатозонного (багатотарифного) лічильника вигідно, якщо Ви користуєтеся електроенергією в години мінімальних навантажень на мережі, тобто у нічний час – в період дії знижених тарифів на електроенергію. Скоригувати таке енергоспоживання допоможе побутова техніка із таймерами, які слід налаштовувати на роботу вночі. Багатооний облік буде вигідним, якщо більшість електроприладів Ви використовуєте вночі, або ж можете перенести на нічний час роботу електроприладів великої потужності – кондиціонерів, бойлерів, теплої підлоги, елеткроопалення і т.п.

При визначенні вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії, що спожита у відповідну зону доби протягом розрахункового періоду, до загального обсягу спожитої електроенергії в цьому періоді.

І на закінчення, можна знайти багато способів економії енергії. Зберігати енергію може кожен з нас без зайвих зусиль практично сюди. Адже це не вимагає додаткових витрат і залежить винятково від нашої поведінки. Для досягнення корисного ефекту ми повинні якомога повніше використовувати енергію і звести до мінімуму непродуктивні її витрати.

Інформує Інспекція Держенергонагляду у Черкаській області
  Друк статті