Порядок встановлення факту смерті на непідконтрольній території України


Повернутись

Відповідно до внесених змін до ст.257-1 ЦПК України (Закон України «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території»  від 4 лютого 2016 року № 990-VIII)  факт смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, встановлюється шляхом звернення із заявою про встановлення відповідного факту до суду згідно з визначеною підсудністю за зареєстрованим місцем проживання заявника за межами такої території України.

Хто має право подати заяву?

заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами окупованої території України.

Перелік та зразки необхідних документів

  1. Заява про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території, у якій повинно бути зазначено:

який факт заявник просить встановити та з якою метою;

причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

докази, що підтверджують факт.

  1. Докази, що підтверджують викладені в заяві обставини (письмові показання свідків; довідка лікаря (у випадку наявності).

  2. Довідка про неможливість отримання свідоцтва в інший спосіб (видається органом реєстрації актів цивільного стану у день звернення).

  3. Квитанція про сплату судового збору.

Вартість за подання до суду заяви про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України заявнику необхідно сплатити судовий збір за ставкою 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (Закон України «Про судовий збір» ).

За подання заяви про встановлення факту смерті особи, яка загинула або пропала безвісти в районах проведення воєнних дій або антитерористичних операцій, заявники звільнені від сплати судового збору.

Строк розгляду питання справи про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Виконання судового рішення

За наслідками розгляду вказаної заяви суд ухвалює рішення про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, яке підлягає негайному виконанню, а оскарження такого рішення не зупиняє його виконання.

Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.  Після державної реєстрації смерті особи за рішенням суду, родичам померлого видається свідоцтво про смерть.

 

Спеціаліст Канівського бюро правової допомоги                                                                                                                                        І.В.Танана

  Друк статті