Оспорювання заповіту досить складний процес. Щоб процес завершився успіхом, слід добре постаратися, і першим ділом, це стосується адвоката і його грамотності. Аналізуючи судову практику даної категорії справ, варто відзначити, що результати досить неоднозначні: у подібних ситуаціях приймалися зовсім різні рішення.

Процес оспорювання заповіту включає в себе такі етапи:

1.Складання позовної заяви: на цьому етапі слід розробити тактику ведення справи, а також грамотно обґрунтувати свої вимоги і підстави оскарження в заяві з посиланнями на норми законодавства. Одним з таких підстав може бути неможливість спадкодавця усвідомлювати свої дії і розуміти характер наслідків при складанні заповіту або ж визнання спадкоємця негідним.

На цьому етапі важливо також зібрати інформацію і документи, які можуть підтвердити заявлені підстави оспорювання заповіту і виступатимуть як докази у справі. Оспорювання заповіту можливо протягом 6 місяців з моменту смерті спадкодавця.

У даному процесі важлива участь адвоката, адже в такій ситуації правильне ведення справи — важливо з самого початку заперечування заповіту.

  1. Розгляд справи в суді: на цьому етапі суддя розглядає матеріали справи та надані докази, вивчає вимоги обох сторін. На цьому етапі важлива присутність адвоката, адже саме від того, як пройде процес судового розгляду і залежить, вийде оскаржити заповіт, чи ні.
  2. Завершальний етап: в результаті розгляду справи, суд приймає рішення про повне або часткове задоволення заявлених вимог, або взагалі відмовляє в задоволені позову. Якщо рішення не влаштовує спадкоємця, він може його оскаржити у вищестоящому суді. Якщо заповіт або ж рішення суду якимось чином порушують права позивача, то шанси оскаржити рішення на користь позивача досить високі.

  Нагадуємо, що безоплатну  правову допомогу можна  отримати у  Канівському бюро правової допомоги за адресою: м. Канів Шевченка, 6, тел. 3-69-62.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії -0 800 213 103.

 

Спеціаліст Канівського бюро правової допомоги  І. В. Танана

 

  Друк статті