Україна розпочинається з тебе: у Каневі відзначили 80 років від дня народження В’ячеслава Чорновола


Повернутись

24 грудня ц.р. виповнилося 80 років від дня народження В’ячеслава Чорновола – українського політика, діяча руху опору, публіциста, ініціатора Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991-го року, чиє життя різко обірвалося у загадковій аварії 25 березня 1999 року.

В Україні роковини від народження борця за Україну відзначалися на належному рівні. В Каневі, де свого часу в 1999 році було встановлено перший в Україні пам’ятний знак В’ячеславу Чорноволу, також пройшли урочисті заходи.

Так, напередодні знаменної дати, у п’ятницю, 22 грудня ц.р., представники структурних підрозділів виконавчого комітету, учні, педагоги, депутати Канівської міської ради та активні жителі міста зібралися в Земському саду (біля гімназії ім.Івана Франка) та поклали квіти до пам’ятного знаку, а також заспівали гімн України в пам'ять про людину, яка все життя боролася за її краще майбутнє.

Потому учасники заходів переїхали до мікрорайону Костянець. Саме тут, з 2016-го року у зв’язку з декомунізацією в Каневі з’явилася вулиця В’ячеслава Чорновола (колишня вул.Саммера). Цього дня на початку вулиці відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки В’ячеславу Чорноволу.

Продовжилися заходи в канівській школі №3, де до 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола відбувся «круглий стіл» за участі учнів та вчителів навчального закладу, представників Канівської міської бібліотеки ім.Т.Шевченка, виконавчого комітету та міської ради тощо.

- За своє життя я одного разу мав можливість поспілкуватися з В’ячеславом Чорноволом, і хоч розмова була нетривала, вже за той короткий проміжок часу можна було зрозуміти, що це людина з великої літери, - сказав в.о. керуючого справами виконавчого комітету В.Святелик, відкриваючи захід.

Присутні переглянули низку відеопрезентацій про непростий життєвий і професійний шлях В’ячеслава Чорновола, а також заслухали кілька доповідей учнів, які ознайомили із аспектами української національної ідеї та її борцями, та якою ціною вона впроваджувалася в рамках авторитарного режиму.

Представники міської бібліотеки ознайомили учасників зустрічі із підготовленою виставкою як творчих доробків самого В’ячеслава Чорновола так і робіт, присвячених його біографії та політичній кар’єрі. 

Утім, найбільше цікавості присутніх викликала розповідь жителя Канева Олександра Скорини, який неодноразово мав можливість особисто зустрічатися і спілкуватися з видатним патріотом України.

- «Україна розпочинається з тебе», - казав Чорновіл. Його життя – це постійна боротьба. Він боровся за Україну, щоб вона була вільною, незалежною і рівною з усіма країнами світу, - ділився О.Скорина.

 У своїх спогадах чоловік зізнався, що В’ячеслав Чорновіл був не лише гарним політиком, а насамперед непересічною особистістю.

- Він навіть на людей, які тримали його в тюрмах (загалом провів у неволі 17 років) не тримав зла. Ненавидів систему, жертвами якої ці люди стали, а не самих людей, - зауважив О.Скорина.

- Програвши на президентських виборах 1991-го року Чорновіл сказав: «Програв не я. Програла Україна». Його життя обірвалося в розквіті літ і на злеті політичної кар’єри. І нам і досі бракує таких «чорноволів», - наголосили представники бібліотеки ім.Т.Шевченка.

Утім, за словами В.Святелика, справа Чорновола не вмерла.

- Такі заходи як сьогодні в Каневі є цьому приклад, - підсумував посадовець.

  Друк статті