Міський голова звернувся до Уряду та Верховної Ради України щодо зміни методики нарахування плати за газ


Повернутись

Уже місяць не згасає соціальна напруга, викликана платіжками за газ, що нараховуються за новими нормативами споживання природного газу.

Нагадаємо, Верховний суд своїм рішенням скасував постанови Кабміну №203 та №204 від 23 березня 2016 року, якими норми споживання газу споживачам без лічильників було зменшено. Так, до листопада 2018 року діяли такі норми споживання газу без лічильників:

- газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП): 3,3 кубів газу на одну особу в місяць;

- газова плита без ЦГВП: 5,4 кубів газу на одну особу в місяць;

- газова плита та водонагрівач: 10,5 кубів газу на одну особу в місяць;

Після того, як постанова №203, якою були затверджені такі норми, була скасована Верховним судом, чинною залишилась постанова Кабміну №619 від 8 червня 1996 року в редакції від 29 жовтня 2002 року. Тобто, суд скасував всі зміни від 2014 року, які Кабмін запроваджував в частині встановлення норм споживання для абонентів без приладів обліку. Чинними залишились такі норми:

- газова плита за наявності ЦГВП: 9,8 кубів газу на одну особу в місяць;

- газова плита без ЦГВП: 18,3 кубів газу на одну особу в місяць;

- газова плита та водонагрівач: 23,6 кубів газу на одну особу в місяць.

-  Люди телефонують, приходять на прийоми… Вони вже навіть не кричать, не обурюються, а просто плачуть, оскільки коштів на оплату комунальних за новими тарифами не вистачає, - коментує ситуацію Канівський міський голова Ігор Ренькас. – Субсидія не покриває нарахування за новими нормами. Що й казати, навіть канівському ветерану Другої Світової, 93-річному Леоніду Тітову, який допіру мав 100% пільги на оплату комунальних послуг, прийшли квитанції до оплати. Прем’єр-міністр обіцяв розібратися та «вжарити» облгази, але щось я досі ні диму не бачу, ні запаху гарі не чую…

Аби зняти соціальну напругу, викликану новими нормативами споживання природного газу 27 грудня 2018 року канівські депутати вирішили звернутися до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою вжити негайних дій Кабінету Міністрів України по зміні соціальних нормативів. Утім, відповіді досі немає.

-  А тим часом минув місяць і нові квитанції за газ прийшли нараховані за тими ж нормативами, - говорить І.Ренькас. - Що робити людям? Не платити не можна, оскільки за наявності боргів субсидія скасовується. Та й газове постачання  можуть перекрити.

Підвищується напруга ще й у зв’язку з тим, що у нормативах споживання газу не враховується, що за відсутності централізованого постачання гарячої води уже понад 20 років більшість населення Канева встановило електричні водонагрівачі (бойлери). УЕГГ же нараховують вартість послуги за газ з урахуванням підігріву води на плиті в каструлях і відрах. Відтак, канівці за підігрів води платять двічі: де-факто - за електрику і де-юре - за газ. Реєстрацію бойлерів з метою коригування нарахувань за газ чинним законодавством не передбачено. Відтак, найефективнішим способом обліку споживання газу є встановлення лічильників.

За словами начальника Канівського УЕГГ Людмили Танько в Каневі встановлено вже близько 50% лічильників на газ. Утім, наразі вони перестали надходити. До речі, вартість встановлення приладів обліку передбачена в ціні природного газу. Якщо ж придбати лічильник самостійно, то доведеться віддати близько 5 тис.грн. Таким чином люди просто стали заручниками обставин.

У четвер, 17 січня ц.р., Канівський міський голова Ігор Ренькас підписав ще одне звернення – до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням розглянути підняте питання та вжити ефективних заходів по виправленню ситуації.

«Необхідність коригування тарифів на послуги комунальних підприємств, як наслідок системного збільшення плати за енергоносії (природний газ, електроенергія), в базових територіальних громадах можна пояснити для їх жителів. Тим більше, що збільшення вартості енергоносіїв враховується при нарахуванні субсидій і пільг.

Однак ситуацію, яка створила соціальну напругу в регіонах, після прийняття 27 листопада 2018р. Верховним Судом України остаточного рішення у справі №826/2507/18, можна розцінити як цілеспрямовану акцію по підриву авторитету України як держави та збагачення окремих структур за рахунок мільйонів українців.

Постанови Кабінету Міністрів, що регламентують норми споживання газу у помешканнях без лічильників, не враховують наявність у них електричних водонагрівачів.

Перерахунок субсидій і пільг не можливий без зміни соціальних нормативів, про що депутати Канівської міської ради вже звертались до Кабінету Міністрів (лист №02-03/02 від 03.01.2019 р.)

Просимо терміново внести зміни у діючі в державі нормативи в зв’язку з прийняттям рішення Верховним Судом України.

Також вимагаємо ефективного впливу на «Облгази» по зміні методики нарахування плати за природній газ у квартирах без лічильників, але із встановленими електричними водонагрівачами у містах, де гаряче водопостачання відсутнє взагалі», - йдеться у тексті звернення.

  Друк статті