Інформація щодо проведення моніторингу та внутрішньої оцінки якості соціальних послуг у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виконавчого комітету Канівської міської ради


Повернутись

Цікаве на цю тему:

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) управління соціального захисту населення виконавчого комітету Канівської міської ради здійснює свою діяльність згідно з Положенням про територіальний центр, затвердженим  рішенням сесії міської ради  № 02-135 від 24.03.2016р.  У територіальному центрі  працює 2 відділення – соціальної допомоги вдома  та денного перебування, які надають соціальні послуги: догляду вдома, соціальної адаптації, представництва інтересів та  соціальної профілактики. Особи, що обслуговуються відділеннями, отримують адресну грошову та натуральну допомогу, користуються технічними засобами пересування з пункту прокату.

Соціальні послуги спрямовувались на виявлення  та надання  допомоги одиноким непрацездатним  громадянам та інвалідам, які не в змозі самостійно себе обслуговувати та потребують сторонньої допомоги шляхом надання послуг вдома, створення умов для соціальної і трудової адаптації, навчання в Університеті третього віку, надання матеріальної допомоги, організацію заходів з нагоди державних та релігійних свят.

Внутрішня оцінка якості  соціальних послуг проводилася  у 2015 р. У 2016 р. проведена з 01 травня по 1 серпня. В ході організації та проведення оцінки застосовувався Порядок проведення  внутрішньої та зовнішньої оцінки якості соціальних послуг. Наказом № 01-47 від 07.04.2016 р.  створено комісію з моніторингу та оцінки якості соціальних послуг, призначено відповідальну особу, затверджено план проведення оцінки на  та план засідань на 2016 р. Метод збору інформації при виявленні потребуючих- злагоджена співпраця з управлінням пенсійного фонду, Канівською центральною районною лікарнею, комунальними підприємствами, волонтерами.

Структура показників моніторингу.

У м. Канів проживають 26 тис. населення. Отримують пенсію за віком 7727 осіб

Серед осіб старше 60-ти років 3825жінок та чоловіків -2052.

  • 60-65 років всього 2319 осіб, з них – 1366 жінок та 953 чоловіки
  • 65-70 років - 1780 осіб. З них жінок -1073 то 707 чоловіків
  • 70-75 років -  973 особи , з них жінок  634 та 339 чоловіків
  • 75 і більше років – 1785 осіб, з них жінок 1218 та 567 чоловіків.

За категоріями:

  • Ветерани війни 794
  • Діти війни 2271
  • Жертви нацистських переслідувань 1
  • Реабілітовані12
  • Ветерани праці -5288
  • Постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС 17501 з них – інваліди І категорії 1170, постраждалі ІІ кат. 298, ІІІ кат 98 осіб, 4 кат. -12997 осіб, вдів –

За соціальними проблемами:

  • -кількість інвалідів, старших 18-ти років – 2180
  • -кількість дітей-інвалідів 110

Штатна кількість працівників територіального центру - 22,5 .

Працює 20,5 осіб.

  • Працівники, які займають керівні посади – 3 (директор, завідувач відділенням соціальної допомоги вдома, завідувач відділенням денного перебування)
  • Працівники бухгалтерії – 2;
  • Тих, що займають посади спеціалістів –2,5  (2 соціальні працівники, 0,5 інструктора з трудової адаптації)
  • Допоміжний штат – 1 водій.
  •  Інші – 12 соціальних робітників.
  • Не зайнято 0,5 посади соціального працівника, 0,5 посади юриста, 1 посада економіста .     

Освіти напрямку «Соціальна робота»  працівники не мають.

Частка фактично зайнятих посад 91

 %. Звільнень не було.

Спостереження: через збільшення обсягу документації є потреба у додаткових посадах – працівників відділення денного перебування.

Згідно з Положенням про територіальний центр, затвердженим  рішенням сесії міської ради  від 24.03.2016 року  № 2-135 у територіальному центрі два структурні підрозділи:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення денного перебування, до складу якого входять: Університет третього віку, пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації; пункт благодійної діяльності; встановлені електрична швейна машинка та пральна машина автомат, працює бібліотека, з клієнтами працює інструктор з трудової адаптації.

Потреба коштів на 2016 рік  - 1507,00  тис. грн.

Затверджено кошторис у сумі  1507,00 тис. грн. (100  % від потреби), з них на заробітну плату 459,2 тис. грн., оплата електроенергії  - 37,7 тис. грн., інші експлуатаційні видатки – 31, 2 тис. грн..

Заборгованості з виплати заробітної плати немає.

Середня заробітна плата соціального працівника – 2,8 тис. грн, соціального робітника – 2,7 тис. грн.

За надання  платних послуг зібрано   15095,00 грн.

Пропозиції соціальних послуг

У м. Канів соціальні послуги надає територіальний центр соціального обслуговування  (надання соціальних послуг), центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, центр соціальних служб для сім»ї. дітей та молоді. Недержавні організації не створено.

Розподіл за типами послуг: догляд вдома (241 особа), соціальна адаптація  (588 особи), представництво інтересів  (241 особа) , соціальна профілактика  (829 осіб).

Кількість місць на яку розрахована послуга/можливість обслуговування. Відповідно до наявного персоналу – 12 соціальних робітників – відділення соціальної допомоги вдома обслуговувало 241особу похилого віку

Завідувач відділення денного перебування, інструктор з трудової адаптації, соціальний працівник організовували гурткову роботу - 74 особи, роботу Університету третього віку - 30 осіб, адаптовано 588 громадян, 85 інвалідів користуються  технічними засобами пересування; прання машиною-автомат територіального центру, ремонт швейних виробів, користування бібліотекою – 157 осіб,  адресна допомога пунктом благодійної діяльності – 829 осіб. Надання соціальних послуг організовують завідувач відділенням та інструктор з трудової адаптації.

Відділенням створюються умови для повноцінного спілкування молодих інвалідів, (в тому числі 15 осіб – з розумовою відсталістю та психічними розладами), та пенсіонерів,  їх участі в громадському житті. Постійно організовується проведення святкових заходів, лекцій, перегляд передач, безкоштовні відвідування  театральних вистав, що приїздять до міста, концертів, музеїв, постійно діє виставка робіт підопічних, бібліотека.

Інструктор з трудової адаптації приділяє  увагу професійному розвитку.

Відвідувачі вчаться шити, в’язати, вишивати, виготовляти м’які іграшки, працювати з бісером, з солоним тістом та іншими природними та штучними матеріалами,

вчаться виготовляти чудові картини та вироби з природного матеріалу, набувають навички приготування нескладних страв, сервірування столу та вивчають правила поведінки за столом.

Потреби у створенні додаткових відділень немає.

Відділення соціальної допомоги вдома

12 соціальних робітників відділення соціальної допомоги вдома обслуговували  241 особу, в т. ч. 59 інвалідів, та 182 громадян похилого віку. З них за плату - 40 осіб.

15 осіб отримували щомісячну грошову допомогу в розмірі 10 євро від товариства «Друзі Канева» з м. Фірзен. Інші користуються пунктом прокату технічних засобів пересування. Протягом звітного періоду отриманий вантаж гуманітарної допомоги з м. Фірзен, Німеччина. Всього отримано одяг та взуття, що були у використанні, ходунки б/в, посуд б/в, памперси   на загальну суму 7916 грн, які видані  80-ти громадянам та членам їх сімей.

У 2016 р знято з обслуговування 43  особи. З них: померли – 13 осіб, оформлено договір довічного утримання  - 0, оформлено в будинки- інтернати - 4 особи, змінили місце проживання  - 7 осіб, відмовилися від обслуговування – 19 осіб (потребують цілодобового догляду та отримують його). Взято на обслуговування –   32 особи. Тобто на місце вибулих приходять нові отримувачі.

Спостереження: Охоплення виявленої потреби - 100%. Виявлення та визначення потреб проводиться постійно. Черги на обслуговування немає.

В територіальному центрі постійно проводиться систематична робота щодо широкого інформування населення міста про соціальні послуги, які можна отримати в структурних підрозділах терцентру; неодноразово були виступи на нарадах міськвиконкому, у міській пресі, пам»ятки про зміст послуг розповсюджені по магазинах та аптеках, проводилася роз»яснювальна робота серед населення.

Соціальні робітники за домовленістю з приватним  перевізником «М+М»  користуються безкоштовним проїздом на маршрутах  №2 та №4 та №5 на пільгових рейсах у робочі дні, а також всі забезпечені тонометрами, взуттям, велосипедами  з гуманітарної допомоги та сумками на коліщатах.

 
Інформує: директор територіально центру Антоніна Петренко

 

  Друк статті