Чому тарифи на «воду» в Україні зростатимуть?


Повернутись

Цікаве на цю тему:

У зв’язку із значним ростом мінімальної заробітної плати та вартістю тарифів на електроенергію КП «Управління ВКГ» м. Канів  має намір здійснити коригування діючих тарифів із централізованого водопостачання, водовідведення й на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

З 1 січня 2017 року відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» розмір мінімальної заробітної плати становить 3200 грн. (грудень 2016 р. – 1600 грн.),  отже заробітну плату комунальникам потрібно також збільшувати. Однак, усе не так просто.

Як повідомляє директор КП «Управління ВКГ» Володимир Цюкало, відповідно до Галузевої угоди заробітна плата працівника І розряду повинна бути не менше ніж 3200 грн. Так, на сьогоднішній день,  у працівника І-го розряду заробітна плата становить 2592 грн., ІІ-го - 2799,36 грн., ІІІ-го - 3110,40 грн. Утім, розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Не встановлення розміру заробітної плати на рівні гарантованих державою є порушенням вимог Закону України «Про оплату праці». Відповідно до ч.2 ст. 265 КЗПП України юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати  (32 000 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Таким чином, заробітна плата працівника І розряду не повинна бути меншою ніж 3200 грн.  Роботодавець може провести доплату, щоб довести заробітні плати до рівня мінімальної, - пояснює керівник. – Наразі в КП «Управління ВКГ» працює 138 працівників. З них 56-м - треба проводити доплати.  Однак, мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю. Тобто, коли ми проводитимемо доплату, то порушуватимемо вимоги ст. 6 ЗУ «Про оплату праці», в частині оплати складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників.  Відповідно до ч.3 згадуваної статті, тарифна система оплати праці використовується при розподілі робіт залежно від їх складності, а працівників - залежно від кваліфікації та за розрядами тарифної сітки. Вона є основою для формування та диференціації розмірів заробітної плати. Виходить, що ми просто зрівнюємо всіх під одну «гребінку».

- Ми пішли законодавчим шляхом і обрахували заробітні плати працівників відповідно до тарифної системи, привели у відповідність тарифну ставку І-го розряду і міжрозрядні коефіцієнти - говорить В.Цюкало. - Відповідно до цих розрахунків стаття заробітної плати в тарифі на послуги водопостачання і водовідведення збільшиться на 38%. Утім, разом з цим збільшенням зростуть відрахування до Пенсійоного фонду і місцевого бюджету.

Окрім збільшення мінімальної заробітної плати переглянути тарифи комунальників змушує ще й збільшення вартості електроенергії.

- Справа в тому, що в нашому тарифі на водопостачання й водовідведення, що діє зараз, закладена вартість електроенергії станом на грудень 2015 року. З тих пір її ціна зросла на 28%, - коментує керівник комунального підприємства. – Тому, у зв’язку з підвищенням вартості електроенергії  і ростом мінімальної заробітної плати, ми плануємо провести коригування наших тарифів, які в результаті збільшаться на 25%.

За словами В.Цюкала, наразі наші тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення нижчі ніж в інших райцентрах Черкаської області. Так, у той час, коли в нас тариф  становить 20,45 грн.  за 1 м куб. послуги, то в Золотоноші – 22,20 грн. у Смілі – 21,24 грн., в Умані – 24,18 грн.

- У них вже давно тарифи більші. Зараз, у зв’язку із збільшенням мінімальної заробітної плати, готуються до коригування тарифів знову, - зауважує керівник. – Я хочу заспокоїти жителів Канева. Хто отримує субсидію (а в нас наразі 80% населення міста мають субсидію на воду) не відчує на собі збільшення тарифу. Адже у разі росту вартості тарифів на комунальні послуги, субсидія також зростатиме. Соціально незахищені верстви населення будуть захищені.

  Друк статті