Як працює місцева влада – дізнавалася Канівська молодь


Повернутись

Чому у Каневі міський голова, а не мер? Які повноваження має депутат міської ради? Чим відрізняється ЖЕК від ЖКГ? – на ці питання шукали відповіді представники Молодіжної ради, які у вівторок, 20 квітня ц.р., завітали у гості до Канівської міської ради, аби побачити як функціонує орган місцевого самоврядування.

Зустріла учасників заходу депутат Тетяна Ренькас, яка провела екскурсію і розповіла відвідувачам про роботу Канівської міської ради та її виконавчого комітету. Зайнявши «депутатські» місця у залі засідань, члени новоствореної Молодіжної ради дізнавалися як працюють міський голова та його заступники, які повноваження мають депутати Канівської міської ради, як ухвалюються рішення та як молоді люди можуть безпосередньо впливати на життя і розвиток громади.

Порушили в ході бесіди й питання децентралізації та утворення Канівської міської територіальної громади, до якої з нового року входять села Яблунів, Межиріч, Бабичі, Лука, Кононча, Гамарня, Михайлівка, Хмільна, Хутір Хмільна та Пекарі. Зокрема, обговорювали питання щодо повноважень старост сіл та співпраці з ними.

Не лишилися поза увагою і проблеми освіти. Молодь жваво цікавилася долею Конончанської гімназії. До слова, нещодавно відбулися громадські слухання щодо ліквідації цього навчального закладу. Справа в тім, що на сьогодні там навчається всього 44 учні і з кожним роком кількість дітей продовжує зменшуватися. Так, цього року на утримання Конончанської гімназії потрібно 4,1 млн. грн. (або 7,7 тис. грн. на 1 учня в місяць). Держава спонукає такі нерентабельні заклади закривати, натомість створюючи більш потужні, великі школи. В іншому випадку кошти, яких бракуватиме на утримання такого закладу, необхідно виділяти з міського бюджету.

Також Тетяна Ренькас поінформувала гостей про способи впливу на роботу відділів та управлінь, що доступні для всіх жителів громади, зокрема через портал електронних петицій, платформу «Відкрите місто» або за допомогою заяв чи звернень на ім'я міського голови.

- Життя міста і громади в цілому починається з вас – з молоді. Тому представники органів місцевого самоврядування завжди зацікавлені у співпраці з вами, - зауважила  вона.

Нагадаємо, Канівська Молодіжна рада як консультативно-дорадчий орган при міській раді була сформована 25 березня ц.р. Вона об’єднує небайдужих активних представників молоді для реалізації молодіжної політики у Канівській міській територіальній громаді.

  Друк статті