Жителям Канівської громади нагадали про небезпеку отруєння грибами


Повернутись

Цікаве на цю тему:

Цьогоріч літо видалося сприятливим для збору грибів. Втім, досить часто люди нехтують своєю безпекою і збирають та споживають отруйні гриби.

Нагадаємо, цього тижня до Канівської багатопрофільної лікарні було госпіталізовано чотирьох жителів Степанецької громади з села Полствин. Напередодні вони споживали невідомі дикорослі гриби, згодом у них з'явилися симптоми отруєння. Далі постраждалих госпіталізували до медичного закладу. За інформацією Канівської багатопрофільної лікарні, станом на 11 серпня двоє постраждалих ще перебувають у тяжкому стані, інші двоє - вже стабільні.

З огляду на це відділ надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Канівської міської ради рекомендує дотримуватися порад щодо профілактики отруєнь грибами.

«Перш ніж вживати гриби – подумайте, чи варто ризикувати своїм життям та здоров’ям? Важливо дотримуватися наступних правил:

- збирайте лише ті гриби, які добре знаєте;

- відмовтесь від збирання та вживання пластинчастих грибів (смертельно небезпечна бліда поганка може бути схожа на пластинчасті гриби – печериці, сироїжки, шампіньйони);

- не збирайте гриби поблизу автодоріг, сховищ отрутохімікатів, сміттєзвалищ, промислових підприємств, залізниць, у міських парках (гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини);

- не купуйте гриби на стихійних ринках (невідомо де і коли вони були зібрані);

- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;

- не давайте їсти гриби дітям (дитячий організм більш уразливий до грибної отрути);

- не куштуйте сирі гриби;

- не збирайте старі, перестиглі та червиві гриби; перед приготуванням гриби необхідно проварити протягом 10-15 хвилин у підсоленій воді (відвар необхідно вилити);

- гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.

 

У разі появи симптомів отруєння грибами

Перші ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількість з'їдених грибів. Симптомами отруєння є біль, нудота, пронос. Симптоми повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 

При перших ознаках отруєння виконайте наступні дії:

- по-перше, зверніться за кваліфікованою медичною допомогою;

- до надання медичної допомоги декілька разів промийте шлунок розчином соди або світло-рожевим розчином марганцівки; (після цього випийте міцного чаю, кави або злегка підсоленої води (для відновлення водно-сольового балансу);

- у разі отруєння, ніколи не вживайте будь-які ліки та їжу, особливо алкоголь та молоко (вони лише посилюють дію грибної отрути)», - йдеться у повідомленні  відділ надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

  Друк статті