З часом все більше проявляється необхідність актуалізації освіти дорослого населення, та особливо безробітного, із врахуванням її специфічних особливостей, що зумовлює людину навчатися упродовж життя.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» професійне навчання зареєстрованих безробітних організовується на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності з урахуванням побажань безробітних і здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання. 

Професійне навчання зареєстрованих безробітних – професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, спрямовані на удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, що здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Протягом січня - серпня ц.р. 117 безробітних громадян проходили професійну підготовку, перепідготовку та підвищували кваліфікацію за сприянням служби зайнятості.

Професії водія навантажувача, охоронника, слюсаря-електрика з ремонту електроустаткування здобували безробітні громадяни на замовлення ПрАТ «Миронівська птахофабрика», ТОВ «Пономар», ТОВ «Сучасні торговельні технології», КП «Місто», ПП «Сокіл».

Із широкого спектру короткотермінових форм навчання безробітних найбільш затребуваними є навчання на курсах цільового призначення. Як різновид підвищення кваліфікації, навчання на курсах цільового призначення розвиває професійні здібності, сприяє відновленню або оновленню знань у певному професійному полі.

Напрямки навчання - «Безпека праці при транспортуванні, зберіганні, застосуванні та торгівлі пестицидами і агрохімікатами», «Дотримання безпечного ведення робіт на підприємствах сільськогосподарської галузі», «Дотримання безпечного ведення робіт на підприємствах переробної промисловості», «Дотримання правил охорони праці на рибоводних підприємствах внутрішніх водойм», «Дотримання безпечного ведення робіт на підприємствах переробної промисловості». Усього з початку року на таких курсах пройшли навчання 49 осіб.

До кінця року планується навчання на курсах цільового призначення за такими напрямками: «Дотримання вимог охорони праці, санітарії та гігієни при організації харчування дітей в закладах освіти», «Спеціальне навчання та щорічна перевірка знань з питань охорони праці для операторів котельні», «Спеціальне навчання та щорічна перевірка знань з питань охорони праці для машиністів (кочегарів) котельні».

 Службою зайнятості пропонується досить широкий перелік закладів для навчання – це навчальні заклади міста, області, центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Проте доросле населення зазвичай віддає перевагу навчанню за місцем проживання.

ДНЗ «Канівське вище професійне училище» - навчальний заклад, який співпрацює зі службою зайнятості в напрямку професійного навчання безробітних з 1995 року. За багато років роботи чітко налагоджено механізм співпраці. Навчальний заклад постійно розширює коло професій та напрямки професійного навчання з урахуванням потреб ринку праці.

Протягом цього року в ДНЗ «Канівське ВПУ» безробітні громадяни здобували професії охоронника, водія навантажувача, слюсаря-електрика з ремонту електроустаткування та проходили навчання на курсах цільового призначення. Всього на навчання з початку року в ДНЗ «Канівське ВПУ» направлено 75 осіб.

Окрім курсів цільового призначення, зареєстровані безробітні підвищували кваліфікацію шляхом стажування. Стажування проводилося на конкретних посадах та робочих місцях на підприємствах, установах, організаціях. 39 осіб з числа зареєстрованих безробітних стажувалися за професіями продавця, грибовода, оператора інкубаторно-птахівничої станції, охоронника, електрика, пекаря, кухаря, кондитера, офіціанта, бухгалтера, сестри медичної, агента з постачання та іншими.

Результатом роботи служби зайнятості є покращення ситуації на ринку праці, зменшення тривалості безробіття, підвищення конкурентоспроможності безробітних. 

Інформує Канівський міськрайонний центр зайнятості
  Друк статті