Як не стати корупціонером? – канівських депутатів консультувала фахівець з області


Повернутись

У четвер, 16 березня ц.р. в залі засідань будинку рад відбулися депутатські слухання, на яких обговорювалися питання щодо роботи Канівського відділу поліції та правові питання, зокрема, вирішення конфлікту інтересів під час прийняття рішень депутатами відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».

Так, на одному з попередніх засідань сесії депутати міської ради порушили питання щодо процедури дій при виникненні конфлікту інтересів. Було прийнято рішення зібратися на слухання, на яких депутати мали б змогу отримати відповіді, як убезпечити себе від порушення законодавства. Для цього спеціально було запрошено консультанта з правових питань Черкаської області Олену Кулик. Також у заході взяли участь Канівський міський голова Ігор Ренькас, секретар Канівської міської ради Сергій Ткаченко, представники депутатського корпусу. 

О.Кулик зауважила, що наразі питання конфлікту інтересів є злободенним та наболілим. На жаль, наразі дуже багато тлумачень та різночитань Закону України «Про запобігання корупції», а роз’яснень, навпаки, бракує. Разом з тим фахівець з правових питань зупинилася на конкретних аспектах, коли настає конфлікт інтересів, а саме: при голосуванні депутата за рішення, в якому йдеться про оплату праці родичу чи близькій людині, призначення на посаду, виділення коштів, земельних ділянок родичам чи близьким людям, участь близьких людей у тендерних закупівлях.

- Наявність конфлікту інтересів – не є адміністративним правопорушенням. Ми всі маємо стосунки родинні, побутові… Відповідальність настає з того моменту, коли ми не заявили про конфлікт інтересів, тобто, замовчали, навіть, якщо й не брали участь в голосуванні, - наголосила Олена Кулик. – Притягнення до адміністративної відповідальності передбачає штраф у розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також ви можете бути позбавлені депутатського мандата. Окрім того, ваше прізвище заноситься до реєстру корупціонерів після чого ви не зможете балотуватися і брати участь у виборах до міської ради чи на посаду міського голови тощо.

Закон вимагає в першу чергу повідомити про наявний конфлікт інтересів, і не забороняє брати участь в голосуванні при розгляді такого рішення. Але, за словами О.Кулик, науковці радять все ж утриматися від голованя, оскільки, якщо ваш голос буде вирішальним, то рішення може бути скасовано. Процедуру прийняття рішень при виникненні конфлікту інтересів консультант запропонувала прописати в регламенті.

  Друк статті