КП «Управління ВКГ»: тариф на воду зменшився, але додалась абонплата


Повернутись

Цікаве на цю тему:

У середу, 18 вересня ц.р., в ході чергового засідання виконавчого комітету члени виконкому знову переглянули тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, що надаються КП «Управління ВКГ».

Так, у зв’язку з  введенням в дію з 01.05.2019 року Закону про Житлово-комунальні послуги, Закону про комерційний облік, з 05.08.2019 нових правил  надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення з новими моделями договорів та внесенням змін до Постанови про формування тарифів у підприємства виникла необхідність розрахувати економічно-обґрунтовані тарифи з врахуванням всіх нових вимог Законодавства.

А саме: вивести із витрат тарифів витрати, які пов’язані з абонентським обслуговуванням багатоквартирних будинків та формуванням витрат на обслуговування вузлів комерційного обліку у приватному секторі та юридичним особам, підприємцям, у яких лічильник встановлений у будівлі, приміщення якої є самостійними об’єктами нерухомості (згідно з новими правилами).

Відповідно до ЗУ «Про комерційний облік» усі вузли обліку, окрім вузлів розподільного обліку (це вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної компослуги в будівлях, де налічується два та більше споживачів (абонентів) , п. 6 Закону) вважаються комерційними, а отже вузли обліку встановлені у  споживачів приватного сектору, у фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, засоби обліку у яких встановлені у будівлі, приміщення якої є самостійними об’єктами нерухомого майна вважаються комерційними засобами обліку.

Згідно з п.10 ст. 1 ЗУ «Про комерційний облік» обслуговування вузлів комерційного обліку включає в себе огляд, опломбування/розпломбування, періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж), ремонт засобів вимірювальної техніки.

Внески розраховано керуючись  «Методикою визначення розміру внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку та їх розподілу між споживачами комунальних послуг» затвердженою Наказом Міністерством регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України № 129 від 05.06.2018 року.

Згідно з п. 8 розділу І розмір внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку визначається із розрахунку на один рік, а розрахунковим періодом для оплати внесків є квартал, нарахування та сплата внесків здійснюється кожний календарний квартал, відповідно до п.6 Розділу ІІ.

Отже вводяться :

1.1 Внески за обслуговування вузлів комерційного обліку Д.-15 мм для будівлі, приміщення якої є самостійними об’єктами нерухомого майна:

- з одним лічильником –  6,78 грн. , в розрахунку за квартал – 20,34 грн.;

- з двома лічильниками – 12,24 грн. в місяць,  в розрахунку за квартал – 36,72 грн.;

1.2 Внески за обслуговування вузлів комерційного обліку Д.-15 мм, які улаштовані в колодязі  будівлі, приміщення якої є самостійними об’єктами нерухомого майна:

- з одним лічильником –  7,80 грн. , в розрахунку за квартал – 23,40 грн.;

- з двома лічильниками – 14,22 грн. в місяць,  в розрахунку за квартал – 42,66 грн.

Змінені тарифи становитимуть:

1.1. Населення:

централізоване водопостачання: -  18,60  грн. за 1 м. куб. (на 42 коп. менше)

централізоване водовідведення:   - 17,40   грн. за 1 м. куб. ( на 42 коп. менше)

1.2.    Бюджетні установи :

- централізоване водопостачання:         -  19,02  грн. за 1 м. куб. (на тому ж рівні)

- централізоване водовідведення:           -  17,82  грн. за 1 м. куб.

1.3      Інші споживачі:

- централізоване водопостачання:         -  22,80  грн. за 1 м. куб. (на тому ж рівні)

- централізоване водовідведення:          - 21,42  грн. за 1 м. куб.

Натомість на вимогу Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-УІІІ КП з 01.11.2019 року вводиться плата за абонентське обслуговування для абонентів багатоквартирних будинків, абонентів фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, які є споживачами послуг з централізованого водопостачання та водовідведення в багатоквартирних будинках, яка становитиме 15,30 грн. на одного абонента в місяць.

Постановою 808 від 21.08.2019 р. встановлено граничний розмір плати за абонентське обслуговування і складає на 2019 рік 28,47 грн. на 1 абонента.

  Друк статті