Яким буде перший місяць весни? Прогноз на березень – 2019 на Черкащині


Повернутись

Перший місяць весни - березень, саме він «виганяє» зиму, запрошуючи весну «в гості». Березень характеризується збільшенням тривалості дня й зменшенням хмарності, що сприяє інтенсивному зростанню тривалості сонячного сяйва до 120, проти лютневих 70 годин. Сонце щодень піднімається все вище і вище над обрієм і все більше прогріває повітря.

З погляду кліматологів, весняні процеси починаються тоді, коли відбувається стійкий перехід середньодобової температури повітря через 0° у бік підвищення. Так, на Черкащині весна зазвичай приходить 15-18 березня. А от астрономи відлічують початок весни від 20 березня – часу рівнодення, коли день з ніччю добу навпіл ділять. Відтоді і аж до 24 вересня день буде довшим за ніч.

Березень на Черкащині очікується теплим та з опадами у межах норми.

За чисельним прогнозом Українського Гідрометцентру, середньомісячна температура прогнозується +2,0º при нормі +0,4°, кількість опадів 35 мм при нормі 33 мм.

При цьому, ще кожні 10 днів місяця можливі «хвилі холоду» зі зниженням температури повітря до 2-4º морозу. Максимальна температура в перші 10 днів очікується 10..12º тепла, а в другій половині місяця вона може досягати 18..21º тепла.

Найбільше опадів очікується у першій декаді березня, третя декада буде майже сухою.

  Друк статті