Фонди бібліотеки ім.Т.Шевченка поповнюватимуться за рахунок депутатського фонду?


Повернутись

У четвер, 12 квітня ц.р., в залі засідань будинку рад у форматі «круглого столу» відбулися депутатські слухання з питань роботи та розвитку Канівської міської бібліотеки імені Тараса Шевченка.

Як працює і живе бібліотека, які проблеми мають наразі її працівники, та що потрібно для розвитку бібліотечної справи у Каневі, - з’ясовували в ході заходу.

Керівник бібліотеки ім.Т.Шевченка Олена Ладутько коротко ознайомила із історією бібліотеки та детально зупинилася на сьогоденні – здобутках і досягненнях працівників.

- Заснована наша бібліотека 1877 року. Відтак, минулого року відзначила своє 140-річчя, - зауважила директор. – На сьогодні фонд бібліотеки нараховує 95 тис. примірників. Штат – 8 працівників.

Головне завдання бібліотеки – інформаційне. Окрім власне пункту, де можна отримати книгу, за словами керівника закладу, бібліотека проводить низку різноманітних заходів направлених на патріотичне, краєзнавче та екологічного виховання. Також у читальному залі часто проходять різноманітні «круглі столи», творчі зустрічі з письменниками…

- Минулого року до нас приїжджали з презентацією свого роману Брати Капранови, цьогоріч - популярний молодіжний письменник Макс Кідрук, - говорить Олена Ладутько.

Працюють бібліотекарі і в напрямі інфомаційно-технологічного розвитку. Завдяки здобутому гранту вони отримали комп’ютерну техніку та ліцензійне програмне забезпечення і в читальному залі бібліотеки було відкрито інтернет-центр.

- Наразі тут проходять навчання відвідувачі університету ІІІ-го віку, що при територіальному центру управління соцзахисту. Канівські пенсіонери мають змогу опанувати комп’ютерну техніку. Заняття проводять наші бібліотекарі, які проходять для цього спеціальні навчання. Адже розвиваючись самі, ми розвиваємо й громаду, - зауважує керівник бібліотеки.

Йти в ногу з часом – саме за таким девізом працюють бібліотекарі і запроваджують нові форми роботи. Зокрема, беруть участь у конкурсах фото, буктрейлерів.

Також Канівська бібліотека ім.Т.Шевченка - активний учасник загальноміських заходів.

- До дня міста ми проводили спеціальну виставку біблофотосушку «Канів читаючий», влаштовуємо виставки книг, експозиції, фотозони… Запроваджується в бібліотеці і новий проект «Бібліоняння» в рамках якого дорослі можуть поспілкуватися, почитати книги, доки їхніми дітьми займатимуться бібліотекарі. Адже бібліотека – це не просто пункт видачі книг, а місце для культурного відпочинку та розвитку усієї сім’ї, - наголошує керівник. - Плануємо відкрити буккросинг – це система відповідно до якої людина може залишити в спеціальному місці книгу, щоб її вільно міг взяти і прочитати будь-хто інший. Коли погода налагодиться плануємо облаштувати спеціальне місце для буккросингу на набережній міста.

Утім, не забули працівники бібліотеки й про проблеми. Це, насамперед, поповнення фондів.

- Людина в бібліотеку повинна йти по щось. І якщо наразі сучасну літературу, ми хоч і мало, але отримуємо, то з передплатою періодичних видань справи невеселі. Для прикладу, якщо Золотоноша передплачує видань на суму 130 тис.грн. в рік, Умань – 56 тис.грн, то Канів – усього на 2,5 тис.грн…, - зауважили бібліотекарі. Вирішити проблему канівці запропонували за рахунок депутатського фонду.

Порушили  присутні й питання графіку роботи бібліотеки. Так, озвучувалося, що канівці невдоволені, що в робочі дні бібліотека, як і більшість підприємств і установ міста, працює до 17-ї години.

- В будні бібліотека працює з 8-ї до 17-ї без перерви. Для тих, хто працює за подібним графіком, вона працює у суботу, - відповіли представники бібліотеки. - Продовжити робочий день наразі змоги немає, оскільки самі бібліотекарі оформлені на неповну ставку. Фінансується бібліотека повністю з міського бюджету.

Заступник міського голови Наталія Матінова запропонувала всі висловлені проблеми та пропозиції розглянути на засіданнях профільних депутатських комісій. Також вона погодилася на пропозицію передплати періодичних видань для бібліотеки за рахунок депутатського фонду.

Це цілком реальна можливість вирішити проблему і показати, наскільки дійсно наші депутати опікуються питаннями розвитку культури, - сказала Н.Матінова.

  Друк статті