Сприяння працевлаштуванню учасників АТО


Повернутись

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 1436-VIII "Про внесення зміни до статті 14 Закону України "Про зайнятість населення" щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення".

Зазначені зміни до статті 14 Закону України "Про зайнятість населення" включають учасників АТО до переліку категорій громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Так, йдеться про учасників бойових дій, зазначених у пунктах 19 та 20 частини першої статті 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Це особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО та забезпеченні проведення операції.

Зміни стосуються лише осіб, які зареєстровані в державній службі зайнятості та перебувають на обліку як безробітні.

Надання індивідуальної підтримки демобілізованим учасникам антитерористичної операції є пріоритетним завданням працівників служби зайнятості. З початку цього року послугами  центру зайнятості скористались 89 осіб, жодна не залишилась без уваги. Колишнім військовим пропонували індивідуальні профконсультаційні послуги та запрошували відвідати  семінари, тренінги з техніки пошуку роботи, а також заходи цільового призначення.

З метою підбору підходящої роботи фахівці центру зайнятості  співпрацюють із роботодавцями міста та району щодо виявлення їх кадрових потреб для працевлаштування учасників АТО. У 2016 році працевлаштовані 16 осіб, ще 9 особам забезпечено тимчасову зайнятість, рівень працевлаштування учасників АТО перевищує середній по Україні і становить 17,9%, (7 міс. по Україні 15,5%).

Крім того, у разі необхідності вирішується питання організації проходження підготовки (перепідготовки), їх професійного навчання, яке здійснюється в навчальних закладах Черкаської області,  5 осіб вже скористалися цією послугою.

Даний закон сприятиме працевлаштуванню учасників антитерористичної операції, оскільки відповідно до статті 26 Закону України "Про зайнятість населення" роботодавцю, який працевлаштує на нове робоче місце, за направленням служби зайнятості, зазначених осіб, строком не менше ніж на два роки, щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

  Друк статті