Комунальна розстрочка: як платити за опалення частинами


Повернутись

Цікаве на цю тему:

В уряді прийняли рішення полегшити оплату комуналки для українців. Вже починаючи з грудня за теплопостачання можна буде платити частинами упродовж року. Кабмін придумав ще один спосіб, аби врегулювати питання чималеньких сум у наших комунальних платіжках. Окрім усім відомих субсидій прописали ще й механізм комунальної розстрочки.

Хто може скористатися комунальною розстрочкою

Відповідно до прийнятої Кабміном Постанови "Про зменшення фінансового навантаження на споживачів в оплаті за послуги централізованого опалення шляхом створення умов для отримання розстрочки на оплату за послугу з централізованого опалення", комунальна розстрочка передбачена для громадян, які не мають права на субсидію або з якихось причин не можуть її отримати.

Як і де прийматимуть оплату частинами

Родина має звернутися із письмовою заявою до Канівського комунального підприємства «Теплових мереж» з централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги з теплопостачання.

Починаючи з дати подання заяви, щомісяця протягом опалювального періоду теплокомунальне підприємство виставлятиме рахунок у вигляді 50% від нарахованої плати за спожиту послугу. Тобто в місяць родина має обов'язково оплатити половину вартості послуги.

Решту 50% від нарахованої протягом опалювального періоду плати за житлово-комунальну послугу виставлятиметься споживачу протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами, починаючи з травня до вересня включно.

Після звернення родини з заявою про розстрочку платежу на опалення у платіжному документі буде передбачено:

- графу для зазначення оплати 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення протягом опалювального періоду;

- графу розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених 50% від нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення.

Таким чином, споживач матиме змогу бачити суму, яку вже сплатив, і яку потрібно буде ще сплатити.

Чи нараховуватиметься пеня?

Механізм оплати за теплопостачання частинами не передбачає жодних комісій, процентів, пені чи інших додаткових витрат. Сума вартості послуги просто розбивається на частини, жодних штрафних санкцій при цьому теплопостачальна компанія не має права нараховувати.

Власна інформація
  Друк статті