Як продовжити термін експлуатації Канівського сміттєзвалища?


Повернутись

У п’ятницю, 23 квітня ц.р., у кабінеті міського голови Ігоря Ренькаса відбулася робоча нарада щодо реконструкції Канівського сміттєзвалища та поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у цілому.

У заході взяли участь: проектант ТОВ «ЕКОІНТЕХНО» Іван Олексієвець, експерти у сфері  поводження з ТПВ Іван Ландарь, Микола Проскура.

Також були присутні заступник міського голови Галина Москаленко, директор КП «ЖЕК» Андрій Шацьких, начальник управління економічного розвитку Олена Жорнова.

Як повідомив Ігор Ренькас проблема із утилізацією сміття в Каневі назріла вже давно. Однак, із утворенням Канівської міської територіальної громади (МТГ), до якої увійшли 11 населених пунктів, вона стала ще більш нагальною.

- До цього часу села, що увійшли до складу Канівської МТГ, не мали централізованого вивезення сміття. Сьогодні ми налагоджуємо цей процес. Відтак, об’єми сміття, яке вивозиться на канівське сміттєзвалище, зростуть, - говорить І.Ренькас. – Якщо продовжити в такому ж темпі, залишиться не більше 5 років впродовж яких ми зможемо його використовувати.

До слова, в громаді населення якої складає близько 30 тис. осіб, щодня на сміттєзвалище потрапляє 25-30 тонн відходів.

Аби продовжити термін експлуатації сміттєзвалища було передбачено низку заходів, зокрема, проведення освітлення, облаштування свердловини на воду, встановлення ваг та сортувальної станції на території сміттєзвалища. Частину з них вже вдалося реалізувати. Для решти - необхідні значні кошти та наявність проектно-кошторисної документації. Її виготовлення замовили ще кілька років тому. Однак, процес тимчасово призупинили, оскільки законодавство в цьому напрямі змінюється.

- Проблема на сьогодні актуальна не тільки для Канева, а для України в цілому. Однак, жодне місто на Черкащині поки не взялося за її вирішення, а ми вже зробили перший крок, - зауважує І.Ренькас. - Проект дасть змогу з конкретними пропозиціями та цифрами звертатися до керівництва області, держави і просити сприяння.

- На сьогодні в Канева є полігон, де збираються всі побутові відходи. Тож стоїть питання щодо його модернізації та осучаснення, - взяв слово проектант Іван Олексієвець. – Заходи, передбачені в проекті, дозволять на цій самій ділянці зробити паркан, вагу, компостування для органіки і сортувальну станцію. У результаті утвориться до 7% відходів, які можна буде продати, що покриватиме операційні витрати утримання самого сміттєзвалища та сортувальної станції. Компост у свою чергу буде використовуватись для рекультивації полігону. Це у 7-8 разів збільшує термін експлуатації сміттєзвалища. Тож це найпростіший спосіб вирішення проблем вашої громади.

Однак, за словами директора КП «ЖЕК» Андрія Шацьких, за все доведеться платити. І витрати на реконструкцію сміттєзвалища найвірогідніше ляжуть на плечі людей.

- Це й не дивно, в у сьому світі так. Збір, вивезення, перероблення і захоронення відходів – це послуга і за цю послугу люди мають сплачувати кошти, – наголосив проектант.

Експерти натомість запропонували інший варіант вирішення проблеми зі сміттям – шляхом будівництва сміттєпереробного заводу.

- Тоді не люди оплачуватимуть послуги вивезення відходів, а їм платитимуть за їхнє сміття, - наголосив Іван Ландарь. - Так, завод комплексної переробки відходів дасть змогу не тільки позбутися сміття, а ще й почати на ньому заробляти. Однак, для цього потрібні суттєві вкладення – в розмірі близько 30 млн.євро.

На сьогодні Канів такого масштабного проекту не потягне – вирішили в ході наради.

- Та й не потрібно це нашій громаді, оскільки в нас не такі великі обсяги сміття, - зауважив А.Шацьких. - Окрім того, передбачалося, що такі потужні заводи будуть зводитися в обласних центрах і туди звозитимуться відходи з усієї області.

  Друк статті