Побороти амброзію у Каневі можна за 4 роки систематичної роботи


Повернутись

У четвер, 26 вересня ц.р., в ході останнього засідання сесії Канівської міської ради депутати заслухали звіт про хід виконання міської Програми боротьби з карантинними рослинами у Каневі.

Нагадаємо, амброзія полониста – вид отруйних трав’янистих рослин, що є серйозним алергеном для людей. Пилок амброзії викликає амброзійний поліноз. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить і сльозотеча, чхання, підвищення температури, розвивається астма. Ефективних ліків проти цього захворювання поки що не існує. Єдиний вихід – боротися з самою рослиною.

У Каневі амброзія розповсюджена скрізь – у парках і в житлових масивах. Амброзія росте на піску і в щілинах асфальту. Тож проблема надзвичайно актуальна. Цього року вперше для боротьби з амброзією у місті було розроблено відповідну Програму та виділено для її реалізації з міського бюджету 50 тис.грн.

На ці кошти (на суму 15 тис.грн.) було придбано хімічний препарат «Стоп-Амброзія», об’ємом 1000 л. Ще 35 тис.грн. пішло на оплату робіт по обробці площ уражених карантинними рослинами. Площа обробки склала 40000 м2.

- Це передовсім центральна частина міста, парк на набережній Дніпра, вулиці Героїв Дніпра та 206-ї дивізії, - говорить директор КП «Місто» Дмитро Шайдаров.

Окрім того, протягом звітного періоду КП «Місто», КП «Міськзеленбуд» та КП «ЖЕК» проводилась ліквідація карантинних рослин шляхом постійного викошування. Утім, за словами комунальників механічний вид боротьби є малоефективним. Натомість хімічний препарат «Стоп-Амброзія» показав свій результат.

- У тих місцях, які було оброблено цією речовиною, на 90% амброзію знищено, - говорить Д.Шайдаров.

Депутати поцікавились скільки потрібно цієї речовини для оброблення всього міста? Комунальники повідомили, що близько 6 тонн препарату вистачить для боротьби з амброзіїю на території Канева в цілому. Утім, наголосили, що проводити цю роботу потрібно систематично впродовж 4 років. Лише в такому разі буде результат.

  Друк статті