Екологи: Амброзія полонила Канів. Впоратися з небезпечним алергеном можна тільки разом


Повернутись

Амброзія полинолиста – один з найнебезпечніших карантинних бур’янів, інформує відділ екології та муніципального контролю. Через свою шкодочинність і негативний вплив на здоров’я людей. Ця рослина однорічна. Її зовнішній вигляд нагадує коноплю, чорнобривці, а в деяких випадках гіркий полин.

Через свої фенологічні особливості розвитку вона агресивно захоплює все нові і нові території: перші паростки з’являються у червні, коли дбайливі господарі земельних ділянок скошують бур’ян, амброзії ще нема, а після того, як інші види бур’янів вже скошені, відцвітають або сохнуть, вона з’являється.

Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня та відзначається особливою посухостійкістю. Посуха та відсутність опадів, як цьогоріч, лише допомагають домінувати їй над іншими рослинами. Пилок амброзії швидко розноситься вітром на відстань до 5 км. Потрапивши в дихальні органи людини, викликає сльозоточивість, також погіршується зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головний біль, слабкість. У найбільш чутливих людей амброзія може спровокувати навіть напади астми.

Щоб уберегти себе від шкідливого впливу, бажано до початку цвітіння вирвати з коренем всі поодинокі рослини на своїй ділянці. Якщо бур’янів занадто багато, їх доведеться скошувати кілька разів.

До речі, цікава особливість насіння амброзії - вони можуть проростати, навіть в тому випадку, якщо не дозріли остаточно. І на них абсолютно не діють природні перепади температур: «жити» в грунті, очікуючи свого часу, вони можуть до 40 років.

Напевно, немає місця в місті Каневі, де б вона не росла. І тільки спільними цілеспрямованими діями ми можемо впоратися з цим небезпечним алергеном.

  Друк статті