За збір, продаж та купівлю первоцвітів – штрафи до 3655 гривень


Повернутись

Відділом екології та муніципального контролю виконавчого комітету Канівської міської ради спільно з Національною поліцією будуть проведені посилені заходи щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі тих, що занесені до Червоної книги України.

- Йдеться, зокрема, про первоцвіти - підсніжник, пролісок, леверда, сон-трава та інші. Після тривалої зими руки так і тягнуться до цих рослин, але не поспішайте рвати, - нагадують у відділі екології та муніципального контролю. - Мільйони екземплярів таких рослин щорічно знищуються, тож збираючи дикорослі рослини, ви підриваєте можливість їх відтворення. Також у результаті можете недорахуватись «кругленької» суми в своєму гаманці.

Забороняється як зривання, так і придбання дикорослих рослин. Тобто, купуючи букетик підсніжників чи пролісків, ви стаєте порушником закону. За збір, продаж та купівлю передбачено адміністративну відповідальність у відповідності із статтею 88 (1 ) Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України), згідно з якою громадяни, які скоїли такі дії, несуть відповідальність у вигляді штрафу від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн., шафрани (крокуси), сон-трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду.

  Друк статті