Екологи застерігають: амброзія – небезпечна для людини та довкілля


Повернутись

Ця рослина однорічна. Її зовнішній вигляд нагадує коноплю, а в деяких випадках гіркий полин. Насіння амброзії швидко розноситься вітром на відстань до 5 км.

Особливо небезпечний бур’ян для людей, які страждають на амброзійний поліноз.

Пилок амброзії, потрапивши в дихальні органи людини, викликає сльозоточивість, також погіршується зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головний біль, слабкість. У найбільш чутливих людей амброзія може спровокувати навіть напади астми.

Щоб уберегти себе від шкідливого впливу, бажано до початку цвітіння вирвати з коренем всі поодинокі рослини на своїй ділянці. Якщо бур’янів занадто багато, їх доведеться скошувати кілька разів.

До речі, цікава особливість насіння амброзії - вони можуть проростати, навіть в тому випадку, якщо не дозріли остаточно. І на них абсолютно не діють природні перепади температур: «жити» в грунті, очікуючи свого часу, вони можуть до 40 років. «Амброзія занесена в список карантинних рослин, вона так швидко поширюється, що вже, напевно, немає місця на Україні, де б вона не росла. І тільки спільними цілеспрямованими діями ми можемо впоратися з цим небезпечним алергеном». Комунальні підприємства міста борються з амброзією як механічним, так і хімічним шляхами.

Інформує відділ екології та муніципального контролю
  Друк статті