Що потрібно знати і як підготуватися до умов припинення централізованого водопостачання
Повернутись
Цікаве на цю тему:
- Молода канівчанка Євгенія Бульбас потребує термінової допомоги!
- Аварія по вулиці Енергетиків, що залишила мешканців багатоповерхівок в районі заводу Магніт без води, ліквідована
- Допоможемо мешканцям Авдіївки
- Канівська громада долучилася до збору допомоги для жителів Авдіївки
- Сьогодні в Україні день жалоби за загиблими гірниками на шахті Степова у Львівській області
- Через припинення подачі природного газу у Каневі зупинилися дві котельні: міська влада працює над вирішенням ситуації
- Як не стати жертвою небезпечної знахідки
- Пам'ятка про правила поводження із виявленими підозрілими вибухонебезпечними предметами у тому числі замаскованими під них речами
- Чинне законодавство забороняє на березі Дніпра в Каневі облаштовувати пляжі
В умовах припинення енергопостачання або його суттєвого обмеження можливе припинення централізованого водопостачання для населення. Тому кожен з нас повинен підготуватись, аби мати запас питної води. Що робити громадянам, якщо припинилася централізована подача води – радять фахівці відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Канівської міської ради:
-
Зробіть запас фасованої питної водив герметичній тарі з великим терміном зберігання із розрахунку 3 літри на добу на одну особу;
-
Використовуйте для пиття фасовану або прокип’ячену воду. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезараження води – для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання;
-
Використовуйте питну воду з перевірених джерел нецентралізованого водопостачання (артсвердловин, криниць тощо), а також тих, які рекомендовані органами місцевої влади;
-
Для харчування дітей віком до 3-х років використовуйте фасовану питну воду або воду з джерела, вміст нітратів у якій не перевищує гігієнічні нормативи – 50 мг на дм. куб., що підтверджено лабораторними дослідженнями;
-
Зберігайте воду у прохолодному місці, захищеному від прямих сонячних променів (рекомендована температура від 5 градусів до 20 градусів), у закритих ємностях (бажано скляних, емальованих або полімерних, що призначені для зберігання харчових продуктів). Щоб не сплутати ємності, нанесіть позначки щодо призначення води (вода для пиття, вода для господарських потреб тощо);
-
Наберіть в об’ємну тару воду для господарських потреб (10-12 літрів на добу на одну особу); по можливості зробіть запаси вологих серветок, сухого шампуню, одноразового посуду;
-
Застосовуйте термообробку продуктів (варіння, смаження, запікання тощо) під час приготування їжі.
Важливо! Якщо у місцевості є криниці, каптажі, свердловини або інші джерела питної води, дізнайтеся у керівників територіальної громади, старости села про якість води у них та їхнє точне місцезнаходження. Розробіть найбільш безпечний маршрут до джерела питного водопостачання, щоб у разі закінчення запасів можна було набрати воду.
Пам’ятайте! Вода належної якості – запорука недопущення виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань та загострення хронічних хвороб.