Як запобіти пожежам у осінньо-зимовий період


Повернутись

Цікаве на цю тему:

З настанням осінньо-зимового періоду протипожежний захист на підприємствах паливно-енергетичного комплексу України ускладнюється, бо виникає майже половина пожеж від загальної річної кількості.

За попередній період у державі сталося 5 пожеж (всього 12). Основні їх причини -  коротке замикання в електричних ланцюгах та електроустаткуванні, порушення технологічного процесу через перевантаження електричної мережі, використання для опалення приміщень нестандартного (саморобного) електронагрівального обладнання або ламп розжарювання тощо.

 ЯК  ЗАПОБІГТИ  ПОЖЕЖАМ  В  ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ  ПЕРІОД:

- Не користуйтеся пошкодженими розетками, відгалуджувальними та з’єднувальними коробками-вимикачами та іншими електровиробами, лампами, скло яких має сліди затемнення або випинання.

- Не допускайте експлуатацію кабелів і проводів з пошкодженою або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості, ізоляцією.

-  Не допускайте застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму.  

- Не використовуйте для опалення будинків та приміщень саморобні обігрівальні прилади. Застосовуйте тільки масляні радіатори та нагрівальні електропанелі з закритими нагрівальними елементами, в них обов’язково повинен бути справний індивідуальний електрозахист і терморегулятор.

-  Не допускайте відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і будівельних конструкцій менше 0,25 м.

- Не користуйтеся побутовими електронагрівальними приладами (прасками, чайниками, кип’ятильниками тощо) без теплоізоляційних підставок та в місцях, де їх застосування заборонене.

- Не застосовуйте саморобних подовжувачів, які не відповідають вимогам Правил улаштування електроустановок, які поширюються на переносні (пересувні) електропроводки. 

-  Не вмикайте в одну розетку одночасно декілька електроприладів.

- Не залишайте ввімкнені електричні прилади без нагляду – це одна з найпоширеніших причин виникнення пожеж.

-  Не  допускайте зберігання матеріальних цінностей та сторонніх речей на шляхах евакуації.

-   Не використовуйте відкритий вогонь, особливо - для відігрівання водогінних та опалювальних систем.

-   Паліть у відведених для цього місцях.

Неухильно дотримуйтеся протипожежного режиму, встановленого на підприємстві. Пам’ятайте, що знання найпростіших правил пожежної безпеки допоможе уникнути займання, а знання першочергових дій у разі пожежі — допоможе зберегти життя!

        Служба пожежної та екологічної безпеки ПАТ «Черкасиобленерго»
  Друк статті