Про нарахування ЄСВ, обчислення відпускних, нарахування страхового стажу та інші питання, порушені канівськими підприємцями


Повернутись

Цікаве на цю тему:

2 березня ц.р. у Канівському міському будинку культури відбулась зустріч підприємців міста з представниками виконавчого комітету Канівської міської ради та контролюючих органів.

У ході засідання було порушено низку питань, на окремі з яких,  спеціалісти не змогли дати відповіді одразу. Наразі управління економічного розвитку підготувало відповідні роз’яснення щодо порушених питань

  1. Щодо нарахування єдиного соціального внеску фізичними особами-підприємцями за найманих працівників з інвалідністю

Закон України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування
Верховна Рада України; Закон від 08.07.2010 № 2464-VI

Стаття 8. Розмір єдиного внеску та пропорції його розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування

  1. Єдиний внесок для підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеноїпунктом 1частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску для працюючих інвалідів.

Закон України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування
Верховна Рада України; Закон від 09.07.2003 № 1058-IV
Розділ II
СТРАХОВИЙ СТАЖ У СОЛІДАРНІЙ СИСТЕМІ
 Стаття 24. Періоди, з яких складається страховий стаж

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до суми страхових внесків таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

 

  1. Щодо обчислення відпускних для найманих працівників та випадки коригування відпускних можна ознайомитись за цим посиланням.

 

  1. Про розмір зарахування страхового стажу для фізосіб-підприємців, які працюють на 1-й групі спрощеної системи оподаткування читайте за цим посиланням.

 

Також управління економічного розвитку надає ширші роз’яснення щодо порушеного на заході питання про те, чи можна оформити продавця по цивільно-правовому договору. Відповідь читайте за цим посиланням.  

  Друк статті