Як уникнути штрафів під час рейду щодо виявлення та подолання незадекларованої праці


Повернутись

Цікаве на цю тему:

На сайті Канівської міської ради уже неодноразово надавалась інформація про те, що в Черкаській області, зокрема, й у Каневі проходить Пілотна інспекційна кампанія по виявленню та подоланню незадекларованої праці.

В зв’язку з цим у місті проводяться різні заходи: семінари, інформаційно-роз’яснювальні зустрічі, інспекційні відвідування підприємств, здійснюються рейди робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення (далі – група).

Основне завдання групи - це перевірка трудових договорів з найманими працівниками та забезпечення їх мінімальною заробітною платою згідно з чинним законодавством. Тому настійно рекомендуємо забезпечити своїх працівників на робочих місцях такими документами: трудові договори (або їх копії) на кожного працівника; санітарні книжки; документ, який засвідчує особу працівника.

У разі виявлення групою факту роботи працівника без належно оформленого трудового договору - інформація передається до Управління Держпраці в Черкаській області для перевірки відповідно до повноважень.

Нагадуємо, що фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору передбачає штраф - 30 мінімальних заробітних плат за кожного працівника щодо якого вчинено порушення (абз.2 ч.2 ст.265 КЗпПУ);

недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (ч.1 ст.12 Закону України «Про оплату праці») передбачає штраф - 10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника щодо якого вчинено порушення (абз.4, 5 ч.2 ст.265 КЗпПУ).

Інформують:
Головний спеціаліст з питань праці відділу НС та ЦЗН виконавчого комітету Канівської міської ради - Тетяна Зоць
Головний державний інспектор Управління Держпраці у Черкаській області - Любов Корякіна

 

  Друк статті