Соціально орієнтована соціальна робота, захист дитини та міжвідомча взаємодія


Повернутись

Сім'я є тим первинним суспільним осередком, який має особливе значення  в житті кожної людини, забезпечує її захист і соціалізацію, формує моральні   основи, емоційний світ дитини, громадянську свідомість та самосвідомість.

Цілий ряд досліджень вказують на те, що сім'я, як соціальний інститут,  сьогодні перебуває у стані гострої кризи. Особливих негараздів та труднощів зазнають сім’ї, які перебувають з різних причин в складних життєвих обставинах.

Саме тому, навчання соціальних працівників, фахівців із соціальної роботи та інших спеціалістів, які надають соціальні послуги, працюють у сфері соціального захисту дітей є одним із першочергових завдань у розвитку державної сімейної політики.

Канівська міська об’єднана територіальна громада перебуває в кращому стані, щодо соціальної роботи тому, що в нашій громаді не потрібно створювати нові структури. Але питання міжвідомчої взаємодії є актуальним і для нас. Останнім часом затверджена ціла низка нових законів, постанов, які регулюють соціальну роботу в ОТГ, а з 2020 року вступає в діє новий Закон України «Про соціальні послуги».

10 липня 2019 року  спеціалісти Черкаського обласного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді  провели для працівників відділів, служб та установ, які працюють у сфері захисту прав дітей та надають адміністративні та соціальні послуги тренінгове заняття «Соціально орієнтована соціальна робота, захист дитини та міжвідомча взаємодія». Такі навчання проходять на виконання Наказу Міністерства соціальної політики від 11.04.2019 № 551 « Про надання громадам технічної підтримки щодо виконання функцій у сфері соціального захисту населення та захисту прав дітей».  В тренінгу взяли участь працівники управління соціального захисту населення, центру соціально-психологічної реабілітації дітей з інвалідністю,  служби у справах дітей, відділу освіти, інклюзивно – ресурсного центру, міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, Канівської міськрайонної філії Черкаського обласного центру зайнятості,Канівського бюро правової допомоги.

Тренінг надав можливість спеціалістам отримати теоретичні знання щодо видів послуг, міжвідомчої співпраці, повноважень органів, установ та організацій щодо здійснення заходів з попередження  та профілактики складних життєвих обставин, кризових ситуацій в сім`ях.   Цікавою була практична вправа спрямована на роботу та взаємодію в команді. На завершення вирішили такі тренінгові заняття продовжувати і надалі.

 

Інформувала:

директор центру соціальних служб - Валентина Яворська 

  Друк статті