Канівський РАЦС звертає увагу на проблему несплати аліментів на утримання дітей


Повернутись

Метою   проекту «Я – МАЮ ПРАВО!»  є привернення суспільної уваги до захисту прав та інтересів дітей, до проблем несплати аліментів на утримання дітей, надання практичної допомоги неповним сім’ям з дітьми в частині матеріального забезпечення – за рахунок стягнення заборгованих сум по аліментах.

Відповідно до статті 57 Конституції України визначено, що кожному гарантується право знати свої права і обов’язки. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, мають бути доведені до відома населення у порядку, встановленому законом. Закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов'язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, є нечинними.

Відповідно до статті  8 Закону  України «Про охорону дитинства» визначено, що Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України. Норми даної статті породжують не тільки права для дітей,    та обов’язок, – батьків  в частині забезпечення належного життєвого рівня, марального та фізичного розвитку дитини.

Нормами Сімейного кодексу України визначено права дітей та обов’язки батьків по їх утриманню, а саме: ст. 24 визначено, що шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка та жінки. Отже, люди, що вступають у шлюб свідомі того, що  з його реєстрацією вони набувають обов’язків по відношенню один до одного, та до майбутніх дітей.

Так,  права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану.  Право власності дитини на майно, призначене для її розвитку, навчання та виховання. Майно, придбане батьками або одним із них для забезпечення розвитку, навчання та виховання дитини (одяг, інші речі особистого вжитку, іграшки, книги, музичні інструменти, спортивне обладнання тощо), є власністю дитини.

Аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу – із дня подання такої заяви. Виконання рішення  суду про стягнення аліментів покладається на органи державної виконавчої служби за місцем проживання, перебування  або роботи боржника.

На підставі виконавчого документа виданого судом щодо стягнення аліментів на утримання дитини, особа на утриманні якої перебуває дитина, набуває статусу стягувача за виконавчим документом та має права визначені Законом України «Про виконавче провадження».

Процедура примусового виконання може бути ініційована одержувачем аліментів шляхом пред’явлення до органу державної виконавчої служби виконавчого документа. До таких документів належать: виконавчий лист (видається за заявою одержувача аліментів у суді, який розглянув справу про стягнення аліментів на дитину і виніс рішення). Виконавчий документ пред’являється одержувачем аліментів до органу державної виконавчої служби за місцем перебування платника аліментів або його роботи. 

При стягненні аліментів на дітей виконавчі документи можуть бути пред’явлені до виконання до досягнення дитиною 18-річного віку. Після повноліття дитини до виконання приймаються виконавчі документи про стягнення аліментів тільки при наявності заборгованості.

Державна виконавча служба при отриманні виконавчого документа відкриває виконавче провадження по стягненню аліментів, про що надсилає платнику і одержувачу аліментів відповідну постанову про відкриття виконавчого провадження.

Хочеться нагадати, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку. Не втрачайте можливість забезпечити своїм дітям щасливе дитинство.

Інформує провідний спеціаліст Канівського
міськрайонного відділу державної реєстрації
актів цивільного стану Головного  територіального
управління юстиції у Черкаській області А.І.Харченко.
  Друк статті