Освячення паски - ціною в життя: медики змушені будуть обирати кого підключати до апаратів ШВЛ, а кого - ні


Повернутись

Цікаве на цю тему:

Міський голова Ігор Ренькас закликає жителів Канівської міської територіальної громади утриматися від традиційних святкових обрядів під час відзначення свята Великодня.

- За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України ми досягли піку третьої хвилі захворювання на COVID-19, який триватиме 2-3 тижні. Відтак, найскладніший період випадає саме на Великодні свята, після яких може бути масовий спалах, - повідомляє головний лікар Канівської багатопрофільної лікарні Віра Шапошник.  

Задля недопущення подібного у п’ятницю, 16 квітня ц.р., міський голова І.Ренькас зустрівся із представниками релігійних громад. Також на зустрічі були працівники Канівської багатопрофільної лікарні, відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту, відділення поліції.

- Ситуація складна і напружена. До нас щодня на госпіталізацію поступає до 10 осіб, - говорить В.Шапошник. – Змушені розгорнути вже третій стаціонар.

Медик наголосила, що перебіг хвороби цього разу набагато складніший. Відтак, лікарі побоюються, що у разі збільшення кількості інфікованих вони просто не в змозі будуть врятувати всіх.

- Реанімаційне відділення повністю завантажене. Усі апарати штучної вентиляції легень уже зайняті. Прошу з розумінням поставитись до ситуації, що складається, і не допустити скупчення людей. Попередити їх і застерегти від непоправного. В іншому разі лікарі просто не зможуть надати допомогу всім потребуючим. Ми змушені будемо обирати – кого з людей підключати до апарату ШВЛ, а кого – ні, - звернулася до представників церкви В.Шапошник.

- Минулого року на Великодні свята були значні порушення карантинних вимог, особливо в Успенському соборі – людей повен храм, більшість без масок, - констатує глава міста. - Може, віряни думають, що їх Бог захистить від коронавірусу? Ні, не захистить! Потім вони помиратимуть у лікарні.

Представники релігійних громад запевнили, що зі свого боку зроблять все можливе, аби не спровокувати ще більшого поширення хвороби. Однак, наголосили, що значною мірою, це залежить від самих людей.

- Священик – це пастир. Він піклується про своїх людей і не буде свідомо наражати їх на небезпеку, - повідомив представник Успенського собору отець Єпіфаній. – Тому ми будемо реагувати відповідно до ситуації. Проведемо бесіди зі священиками, будемо попереджати людей та наголошувати, щоб дотримувалися заходів безпеки. Але літнім людям дуже важко щось довести. Щоб там не було на Великдень бабуся обов’язково прийде до храму. Це - традиція! Разом з тим площа парку біля Успенського собору та й погода цьогоріч дозволяють провести богослужіння навіть надворі.

Зі свого боку В.Шапошник наголосила на обов’язковому дотриманні соціальної дистанції, оскільки на вулиці теж можна підчепити «ковід».

Представники правоохоронних органів зауважили, що на сьогодні Канівська міська територіальна громада відноситься до «помаранчевої» карантинної зони, але масове нехтування елементарними заходами безпеки призведе до її стрімкого «почервоніння». Це стане приводом для закриття шкіл і дитсадків, закладів торгівлі, призупинення руху громадського транспорту тощо.

  Друк статті