Підроблені тести чи гроші за діагноз «COVID-19»? Ситуацію коментує головний лікар Канівського Центру ПМСД Наталія Горьова


Повернутись

Цікаве на цю тему:

У понеділок, 14 вересня ц.р., під стінами будинку рад зібралося близько 50 канівців з вимогами відновити роботу закладів та громадського транспорту, а також перевірити процес визначення захворюваності, оскільки, статистика, мовляв, недостовірна. Ситуацію, що склалася, коментує головний лікар Канівського Центру ПМСД Наталія Горьова:

«Друзі, так сталося, що наше місто віднесено до «червоної зони».  Через це в людей виникає паніка, в результаті якої нам почали закидати звинувачення в тому, що ми: платимо кошти за статус (коронавірусного), підроблюємо результати тестів, надаємо результати тестів без печаток. Надаємо офіційну інформацію з приводу цих звинувачень.

Робота лікарів із COVID-19 регламентована наказом МОЗ України від 16.06.2020  № 1411 «Про внесення змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)». Згідно цього наказу ПЛР-тест проводиться всім пацієнтам з клінічними ознаками ГРВІ (підвищена температура тіла 37,2), пацієнтам з пневмоніями, контактним особам та особам, які потребують планової госпіталізації. Тобто пацієнт звертається до сімейного лікаря, який в свою чергу створює направлення та вирішує яким чином буде здійснюватися забір. Відібраний матеріал транспортується в Черкаський лабораторний центр, який є єдиним закладом в області де можливе дослідження даних мазків.

Для задекларованих осіб ПЛР – тест здійснюється БЕЗКОШТОВНО.

Термін проведення дослідження матеріалу від 2 до 4 днів.

Результат надходить електронною поштою без печатки але з наявним номером обстеження та передається сімейним лікарям.

При позитивному результаті лікар зателефонує пацієнтові, при негативному – свій результат можна забрати в свого лікаря або в реєстратурі при наявності паспорту (Вибачаємося за незручності, але перетелефонувати кожному та повідомити результат особисто не маємо змоги при такій кількості аналізів та наявності інших обов’язків).

За нашими спостереженнями 90% захворювання перетікає в легкій формі та від ГРВІ не відрізняється, але буває важкий перебіг з приєднанням пневмонії. Важких хворих лікують в інфекційних відділеннях першої хвилі нашої області.

Людина вважається здоровою після повторного негативного результату.

За період з початку епідсезону по місту та району на COVID-19 захворіло 159 осіб, стаціонарно проліковано 10 (є відмови від госпіталізації).

В порівнянні серпень-вересень

За серпень захворіло 47 осіб (4 жителі району), з них троє проліковано стаціонарно.

Станом на 14.09.2020 за вересень захворіло 125 осіб (27 жителі району), з них семеро лікуються і лікувалися стаціонарно. Лише за 14 вересня маємо 18 нових хворих з позитивним аналізом на коронавірус.

12.09.2020 року померла одна особа 47 років в Золотоніській інфекційній лікарні, житель села Сушків.

Додатково повідомляємо, що окрім нас жителі нашого регіону можуть звертатися не тільки до наших лікарів для проведення ПЛР тестування, а  можуть звернутися в будь-який ЗОЗ України, відповідно той заклад і надає свої статистичні дані.

Просимо всіх, кому пропонували гроші за діагноз COVID-19, звертатися до адміністрації закладу в зручній для Вас формі (по телефону, написати на електронну пошту чи в особисті повідомлення сторінки).

В Закладі створено 3 мобільних бригади, за які ми отримуємо додаткові кошти від НСЗУ (основне фінансування за кількість укладених декларацій). За серпень отримали 76 тис. грн., з яких на заробітну плату з нарахуванням членам мобільних бригад було витрачено - 39,9 тис. грн., решта коштів була спрямована на закупівлю засобів індивідуального захисту та пробірок. В липні проводилася перевірка Управління Держпраці з приводу правильності та повноти оплати праці членам мобільної бригади – ПОРУШЕНЬ НЕ ВИЯВЛЕНО.

Весь медичний персонал, крім членів мобільних бригад не отримує доплат за роботу з хворими на  COVID-19. Всю фінансову звітність нашого Закладу ви можете переглянути на нашому офіційному сайті.

Більш детальну інформацію щодо тестування та стаціонарного лікування пацієнтів з COVID-19 на основі звітів надавачів медичної допомоги, в тому числі і Комунального некомерційного підприємства «Канівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Канівської районної ради (код ЄДРПОУ 38682646) ви можете переглянути на дашборді Національної служби здоров’я України за посиланням https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/covid-package-stat.

Зокрема на дашборді можна знайти наступну інформацію:

Мобільні бригади 

- кількість надавачів, у яких створені мобільні бригади; 

- кількість мобільних бригад;

- завантаженість мобільних бригад (середня кількість тестувань методом ПЛР на 1 бригаду; 

- кількість здійснених тестувань методом ПЛР мобільними бригадами;

- кількість здійснених тестувань методом ПЛР поза діяльністю мобільних бригад» - йдеться в повідомленні. 

 

ВАРТО ЗНАТИ: статистичні дані подано лише по цьому закладу (Центр ПМСД). Якщо людина звернулася до Канівської ЦРЛ чи обласного закладу, де підтверджено діагноз, то й статистика буде по цьому закладу.

  Друк статті