Як врегулювати заробітні плати комунальникам радив голова обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення


Повернутись

Цікаве на цю тему:

У середу, 15 лютого ц.р., до Канева завітав голова обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення Іван Анашкевич.

Він провів зустріч із керівниками комунальних підприємств міста, зокрема, КП теплових мереж Олександром Гузем, «Управління ВКГ» Володимиром Цюкалом, «ЖЕК» Андрієм Шацьких та представниками профспілок на цих підприємствах. Також були присутні секретар Канівської міської ради Сергій Ткаченко і юрист виконавчого комітету Наталія Лісова.  

Питання зустрічі – врегулювання заробітних плат для комунальників. У зв’язку з підняттям мінімальної заробітної плати, сума якої з 1 січня ц.р. складає 3200 грн., виявилося, що значна частина працівників КП мають зарплати, що не досягають рівня мінімальної. Фінансової можливості у підприємств підвищити доходи комунальників немає. А за порушення законодавства накладаються величезні штрафи. Єдиний вихід із ситуації, що склалася, - піднімати тарифи. Утім, на це не погоджуються ні населення, ні представники влади.   

Відстоювати права представників комунальної сфери приїхав І.Анашкевич. За його словами, така проблема по всій Черкаській області і Україні загалом. Він провів уже подібні зустрічі із комунальниками в Смілі, Ватутіному та інших містах Черкаської області.

Приїхав голова обкому профспілки працівників ЖКГ не з порожніми руками. Секретарю Канівської міської ради С.Ткаченку він вручив примірник нової Галузевої угоди між Міністерством інфраструктури України та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017 – 2018 роки, яка набрала чинності з 10 січня ц.р. Іван Анашкевич роз’яснив деякі пункти Галузевої угоди щодо нарахування зарплат та правильного оформлення доплат працівникам КП.

Користуючись нагодою, присутні поцікавились, хто має затверджувати заробітні плати керівникам комунальних підприємств. Оскільки нещодавно на засіданні виконавчого комітету керівникам канівських КП було підвищено зарплати. Однак на наступну сесію, яка відбудеться 23 лютого ц.р., уже подано проект рішення, щодо відміни цього підняття.  І.Анашкевич пояснив, що заробітні плати керівникам комунальних підприємств затверджує міський голова або уповноважена ним особа. Натомість, тарифи на послуги затверджує виконавчий комітет.

  Друк статті