Сьогодні нас зібрав афганський біль: у Каневі відзначили 28-у річницю виведення військ з Афганістану та День вшанування учасників бойових дій на території інших держав


Повернутись

Цікаве на цю тему:

Щороку, 15 лютого, Україна відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та чергову річницю виведення  військ з Афганістану. Канів також має своїх інтернаціоналістів, які героїчно захищали мирне населення як в Республіці Афганістан, так і в інших країнах. З цієї нагоди у середу у місті пройшли урочисті заходи.

Зранку у сквері воїнів-інтернаціоналістів, що біля клубу-музею «Ветеран», відбувся мітинг з нагоди 28-ї річниці виведення військ з Афганістану. Покласти квіти до пам’ятного знаку загиблим учасникам бойових дій на території інших держав та до Меморіалу Слави прийшли представники виконавчого комітету Канівської міської ради, райдержадміністрації і райради, члени Канівської спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), депутати, представники трудових колективів та інші.

Хвилиною мовчання присутні вшанували всіх, хто не повернуся додому, хто віддав своє життя в Афганській війні, яка тривала цілих 10 років - вдвічі довше ніж Друга Світова.

Слово взяв виконуючий обов’язки Канівського міського голови Володимир Святелик.

- У Афганській війні взяли участь більше 160 тисяч українських військовослужбовців, 3360 з яких – загинули під час проведення бойових дій протягом 1979-1989 рр., 3560 воїнів повернулися інвалідами, 72 – пропали безвісти. Саме цих людей ми хвилиною мовчання згадали сьогодні, - говорить В.Святелик.

Також він зауважив, що на сьогодні в міській раді вже є окрема фракція від політичної сили воїнів-інтернаціоналістів, представники є вже й в Черкаській обласній раді.

- Це свідчить, що до вас ставляться з великою повагою, вас підтримують і надіються на вас. Адже лише такі як ви можуть захистити нашу державу, - сказав в.о. міського голови.

Продовжуючи започатковану три роки тому традицію, В.Святелик нагородив відзнакою «25 років виведення військ з Афганістану» канівця Володимира Шепотіна.

Привітали інтернаціоналістів й представники Канівського району – перший заступник голови Канівської РДА Тетяна Жівотова, заступник голови районної ради Павло Зоренко. За активну громадську патріотичну позицію вони вручили воїнам-афганцям подяки.

Окрім того, з нагоди 28-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану працівники клубу-музею «Ветеран» підготували виставку на тему: «Гартовані Афганістаном». У школах міста протягом тижня проходять зустрічі-спогади учнівської молоді з воїнами-інтернаціоналістами на тему: “Сьогодні нас зібрав афганський біль”, тематичні заходи, документальні фотовиставки з висвітлення подій війни у Афганістані.

Фото: В'ячеслав Вашкевич

  Друк статті