Учасники АТО мають право на безоплатну правову допомогу


Повернутись

Цікаве на цю тему:

Військові, що захищають територіальну цілісність держави та беруть участь в АТО, а також члени їх родин мають право на адвоката, послуги якого оплачує держава. Відповідна норма передбачена п.9 частини першої ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».                     

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають ветерани  війни  (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, інваліди  та учасники війни), члени сімей загиблих у воєнних діях, конфліктах та антитерористичних операціях у разі порушення їхнього права на пільги та гарантії соціального захисту,  передбаченні  Законом України  «Про  статус  ветеранів  війни,  гарантії  їх  соціального захисту». Для цих категорій осіб пп.2,3 пункту 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено такі правові послуги як: здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу,  в судах, інших державних  органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру стосовно питань, пов’язаних з соціальним захистом.   Слід зазначити, що безоплатна вторинна правова допомога надається лише за наявності у вищезазначених осіб посвідчення ветерана війни або члена сім”ї загиблого.

До слова, учасники бойових дій - у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав, відповідно до статті 5 Закону України “Про судовий збір” звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях.

Отримати безоплатну правову консультацію та адвоката за рахунок держави учасники АТО можуть, звернувшись до Канівського бюро правової допомоги за адресою: м. Канів вул. Шевченка, 6 другий поверх (приміщення Ощадбанку) контактний тел. 3-22-58, 3-69- 62 та ел. почта: [email protected] .

  Друк статті