У Каневі розглядають перспективу будівництва сміттєпереробного заводу


Повернутись

Заповнення канівського сміттєзвалища, сортування відходів та їх переробка – вже давно одна із найважливіших проблем Канівської міської територіальної громади. Нещодавно до Канева надійшла пропозиція, що показує один із шляхів її вирішення – шляхом будівництва сміттєпереробного заводу.

Втілити амбітну ініціативу пропонує спільно Німецько-українське підприємство «Браун Індастріал Технолоджі». Його представники завітали до Канева у понеділок, 15 лютого ц.р., та презентували депутатам Канівської міської ради та працівникам структурних підрозділів виконавчого комітету проект заводу по переробці відходів територіальної громади на прикладі заводу у місті Бад-Кестріц (Німеччина).

Структура заводу складатиметься з: цеху приймання і сортування відходів; біогазової станції; цеху виробництва органічних добрив.

- Наші технології не передбачають спалювання. Тому завод не забруднюватиме повітря, не буде ніякого чорного диму, його робота не викликатиме неприємних запахів тощо, - наголосив представник німецько-українського підприємства «БІТ» В’ячеслав Авраменко.

За його словами завод зможе переробити до 95% відходів. До того ж, окрім нового сміття, яке продукує громада щодня, завод перероблятиме й відходи, які десятками років накопичувалися на сміттєзвалищі.

У Німеччині, стверджують у компанії, вже працюють десятки тисяч таких заводів. Також такий мегазавод зводиться наразі в Китаї.

- В Україні на сьогодні ще немає жодного, оскільки ми вийшли на український ринок лише нещодавно. Зараз активно пропонуємо таку можливість всім містам і громадам, адже сміття - проблема всієї держави. І місто Бородянка, що на Київщині, вже розпочало відповідну роботу, - зауважив В.Авраменко.

Варто зазначити, що завод не передбачає попереднього роздільного збору сміття жителями громади.

- Німці вже давно збагнули, що практика сортування відходів людьми неефективна на 100%, оскільки сортують далеко не всі і не завжди сортування є якісним, а місто несе великі затрати на окреме транспортування відсортованого сміття. Тому передбачається, що всі відходи збираються разом і сортування здійснюється безпосередньо на заводі, - пояснили представники підприємства.

Бюджет проекту складає 6 млн. євро. З них - 30% від громади (з яких 5% - це 9 мл.н.грн. вносяться коштами, а 25% - місцевими гарантіями, тобто береться кредит).

Однак, передбачається, що завод зможе ще й заробляти на сортуванні та переробці відходів.

- Окрім вторинної сировини, що йде на продаж, за допомогою біогазової установки біомаса перетворюється на біогаз. У результаті отримуємо: електроенергію, що виробляється з біогазу (1,5 МВт/год.), яку можна продавати; теплову енергію, яку також можна продавати; органічні добрива, які також можна продавати тощо. І, найголовніше, вирішуємо проблему зі сміттям. За рік роботи завод матиме до 12 млн. грн. прибутку. Тобто фактично наші затрати окупляться вже за 4 роки його діяльності. Пропозиція актуальна і стосується перспективи розвитку нашої громади в цілому! – підсумував виконувач обов’язків міського голови Володимир Святелик.

До слова, за інформацією представників компанії, будівництво заводу планується орієнтовно за 2 роки. На заводі буде створено 35 робочих місць з високою заробітною платою.

Депутати, присутні на заході, погодилися, що пропозиція цікава та заслуговує на більш детальне вивчення, але висловлювали думки, що на сьогодні винайти такі кошти в бюджеті громади, який уже сформований, неможливо, на що фахівці «БІТ» відповіли, що не заборонено залучати спонсорські чи грантові кошти. Та й на першочергові роботи - формування бізнес-плану, проекту, проведення геодезичних робіт, проходження експертизи потрібна значно менша сума.

Також представники депутатського корпусу цікавилися, чи обслуговуватиме завод лише Канів чи можна буде залучати й інші міста.

- Розрахунок «одна громада – один завод». Це на кількість населення в громаді 15-25 тис. осіб, - повідомив В.Авраменко.

Запитували присутні й про місце для зведення сміттєпереробного заводу.

- Щоб реалізувати проект потрібна земельна ділянка розміром 1,5 га, - пояснили представники німецько-українського підприємства. – Але ми розглядаємо можливість будівництва заводу на сміттєвому полігоні. Це дасть змогу економити на транспортуванні сміття. Окрім того, там вже витримано всі вимоги відповідно до законодавства.

До слова, на сьогодні канівське сміттєзвалище - це єдине офіційне сміттєзвалище, розташоване на території колишнього Канівського району. Тут, окрім жителів територіальної громади, зберігаються відходи усіх підприємств, організацій, установ тощо. Загальний обсяг відходів, що за рік захороняється на канівському сміттєзвалищі, складає 11,5 тис.тонн. З них 60% - відходи населення.

  Друк статті