11 травня відзначається Міжнародний день мігруючих птахів


Повернутись

Друга суббота травня та жовтня є днями, у які відзначають Міжнародний день мігруючих птахів.

Офіційно цей день було проголошено в 2006-му році з метою підвищення обізнаності громадськості про необхідність охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання. Тема цьогорічного Всесвітнього дня мігруючих птахів: «Захист птахів: вирішення питань забруднення пластиком!» - має привернути увагу до негативного впливу забруднення пластиком на мігруючих птахів та їх середовища існування.

Надмірне антропогенне навантаження, глобальне потепління призводить до того, що деякі види перелітних птахів не мігрують, а скупчуються поряд з потужними промисловими підприємствами, де знаходять харчі на всю зиму. Забруднення пластиком призводить до травмування та загибелі мігруючих птахів, особливо молодняку. Якщо не приймати рішучих дій, то за короткий проміжок часу ми можемо втратити багато видів цих унікальних птахів. Саме тому, міжнародна спільнота: Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (CMS), Угода про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів (AEWA) та неприбуткова організація «Довкілля для Америки» (EFTA) об’єдналася для їх захисту.

Відділ екології та муніципального контролю виконавчого комітету Канівської міської ради закликає жителів Канева раціонально відноситися до використання природних ресурсів у своїй господарській діяльності, не забруднювати довкілля пластиком та іншими побутовими відходами; не випалювати суху траву вздовж доріг і полів та очерет на водоймах і луках, адже це типові місця гніздування перелітних птахів.

Громадським та іншим організаціям, що планують проводити заходи з нагоди Всесвітнього дня мігруючих птахів, пропонуємо зареєструвати їх за посиланням http://www.worldmigratorybirdday.org/register-your-event (англійською мовою).

  Друк статті