Черкащанка Лідія Криштоп: Як сміття перетворюється на… прикраси


Повернутись

Цими вихідними в Каневі відгримів молодіжний фестиваль «Простір єдності». Виставка книг, handmade ярмарок, фотозони, розваги для дітей, і, звісно, драйвовий концерт за участі місцевих та столичних музичних гуртів – все це було в суботу, 26 травня ц.р., на набережній р.Дніпро. Утім, одними розвагами організатори фесту - ГО «Разом» не обмежилися, а говорили й про серйозне. Так, у рамках заходу до Канева завітала активна черкащанка Лідія Криштоп з лекцією на тему «Як сміття заповнює життя».

Дівчині ледь за 20. Не зважаючи на юний вік, вже кілька років вона переймається налагодженням у Черкасах роздільного збору сміття. Разом із друзями Ліда створила в місті майстерню із переробки пластикових відходів. Про те, для чого сортувати сміття, яку користь можна з цього отримати, черкащанка ділилася з канівською молоддю.

- Усе почалося з випадково прочитаної статті. А також з відвідання міського сміттєзвалища. Я взагалі раджу кожному завітати на смітник. Повірте, те, що ви там побачите, не залишить вас байдужими. У мене, наприклад, сталося саме так, - говорить Л.Криштоп. - З того часу я почала сортувати відходи, перетворюючи власну квартиру на «смітник» (сміється – авт.). Мої батьки цього не розуміли, та й досі не збагнуть, чим я займаюся.

А займається Ліда впровадженням різноманітних проектів, які покликані пробудити екосвідомість черкасців. Так, за власні кошти (близько 7 тис.грн.) дівчина з друзями виготовила спеціальне обладнання, яке дробить пластик (шредер). Машину екоактивісти робили в домашніх умовах за аналогом проекту майстерні датського дизайнера Дейва Хакенса «Precious Plastic». До речі, проект «Precious Plastic Cherkasy» почав першим у місті використовувати пластик як вторинну сировину для створення нової продукції.

- Потім про нас зняли відеорепортаж для «Громадського». Це висвітлилося в пресі… І почалися дзвінки. Виявилося стільки однодумців і прихильників того, чим ми займаємося. Вони приходили і просто давали гроші, аби ми продовжували. Тому нам навіть не треба було писати грант, - говорить Ліда.

Відтак, вдалося придбати машину з виготовлення пластикової нитки. Так у Черкасах утворилася справжня майстерня із переробки пластикових відходів.

З переробленого пластику дівчина виробляє… прикраси.

- Мене часто запитують, що це за камінь такий, - говорить Ліда, демонструючи канівцям каблучку. – А я відповідаю – це кришечки з під «Кока-коли».

На одну прикрасу, за словами дівчини, йде менше однієї кришечки. Окрім того, ви завжди можете переробити виріб знову і знову, просто вкинувши його до шредера.

- Я взагалі вважаю, що шредер – це така собі арт-терапія. Ви вкидаєте туди пластик і 13 гострих ножів його розрізають. Це приємне відчуття, - сміється Л.Криштоп.   

Окрім прикрас майстерня виготовляє різні вироби для інтер’єру та побуту, зокрема, підсвічники, чашки, закладки для книг, ґудзики тощо. За допомогою інтернету свої вироби черкащанка продає і не тільки в Україні, а й навіть за кордоном.

Утім, переробляють таки не все. Так, для своїх виробів обирають лише нетоксичний пластик.

- У магазині перед тим, як придбати щось, уважно вивчаю упаковку, чи можна буде її переробити, - зауважує Ліда.

Своїм проектом та власним прикладом дівчина хоче довести містянам необхідність екологічного ставлення до відходів та користь, яку можна від цього отримати.

- Людей, звичайно, важко перевиховати. Вони ліниві від природи і важко йдуть на зміни. Але це можливо, – говорить Ліда. - Я просто поставила в офісі контейнер для пляшок і відвідувачі самі почали сортувати сміття. Так само з макулатурою. Багато хто зізнається: якби контейнер для паперу був під вікнами, вони б сортували і викидали окремо, а йти кудись до пункту прийому – ні.

До слова, в Україні вже вступив в дію Закон, який зобов’язує сортувати сміття, але цього досі ніхто не виконує.

- Насамперед немає контролюючого органу, який би слідкував за дотриманням законодавства. Окрім того, людей до цього просто не мотивують. Навіть, якщо його сортувати, машина, яка забирає все сміття – одна. Відтак, воно усеодно змішується, - говорить Л.Криштоп. – Наша майстерня якраз для того, щоб показати, пластик - це цінний ресурс. На ваших очах з ваших відходів може з’явитися щось корисне.

У рідних Черкасах дівчина ще й запровадила екологічну акцію Eco Friendly Cafe – це кав’ярні, які дають знижку, якщо відвідувач прийшов з власною чашкою.

Проект має екологічну мету. По-перше, зменшити кількість сміття у вигляді паперових стаканчиків, які кожного дня продукують відвідувачі кав’ярень. По-друге, зберегти природні ресурси, які використовують для виготовлення одноразових горняток. Такі заклади є не тільки в Черкасах, а й у Києві, Дніпрі, Полтаві.

- Я просто заходила до закладу, просила зустрітися з керівником і висловлювала свою ідею. Більшість радо погоджувалися, - говорить Ліда.

Утім, на досягнутому черкащанка не зупиняється. Наступний етап – відкриття в Черкасах відкритої громадської майстерні PreciousLab.

- Це простір, де стоїть різне обладнання та пристрої і кожен бажаючий зможе прийти і за допомогою фахівців виробити власними руками що захоче, - пояснює дівчина. – Тут будуть і 3Д-принтери, і обладнання для виготовлення виробів з пластику. Тут ви зможете виготовити все, що прийде в голову - від підсвічника до робота - все реально!

  Друк статті